Finanssialan digitalisaation rytmiryhmä vahvistuu uudella basistilla

Jarmo Markkanen on aloittanut Finanssiala ry:n (FA) kehityspäällikkönä. Hänen tehtävänsä koostuvat muun muassa verkkolaskutuksen ja e-palveluiden standardoinnista. Maratonjuoksuun ja golfiin intohimoisesti suhtautuvan Markkasen harrastuksiin kuuluu myös bassonsoitto.

​Finanssiala kiertää Markkasella veressä. Hän on alalla jo melkein neljättä sukupolvea, sillä Markkasen isä työskenteli OP:ssa ja isoisoisä oli pohjoiskarjalaisen Rääkkylän osuuskassan johtaja.

Markkasella itselläänkin on jo takanaan parikymmentä vuotta pankkialaa. Myös Finanssiala ry on tuttu paikka, sillä jo vuosituhannen vaihteessa Markkanen edusti OP Ryhmää, kun Tupas-tunnistautumisjärjestelmää sorvattiin FA:n edeltäjässä Pankkiyhdistyksessä. Lisäksi hän on kuulunut moniin FA:n työryhmiin.

”On kiehtovaa siirtyä tarkastelemaan alaa ihan uudesta näkökulmasta. Aikaisemmin katselin tilannetta yhden pankin yksittäisen tuotepäällikön roolista. Nyt pelikenttänä onkin koko finanssiala”, Markkanen maalailee.

Markkanen uskoo, että pitkästä historiasta on se hyöty, että osaa aika nopeasti tunnistaa, mitkä trendit lähtevät kantamaan. Kaikkia aikakausia kuitenkin yhdistää tavoite poistaa rutiineja ja helpottaa asiakkaiden arkea.

”Asiakkaat siirtyvät yhä enemmän konttoreista sähköisiin palveluihin. Vielä kymmenen vuotta sitten posti toi paperilaskun, josta tiedot naputeltiin järjestelmään. Nyt lasku tulee automaattisesti verkkopankkiin, eikä sen maksamista tarvitse välttämättä edes hyväksyä.”

Finanssialan digitalisoitumisen seuraaminen vaatii maratonjuoksijan kestävyyttä, ja Markkasella onkin vyön alla jo kuusi maratonia.

”Todella raskaan urheilusuorituksen jälkeiseen endorfiinihumalaan jäi jotenkin koukkuun. Seuraavan maratonin aion juosta lokakuussa Vantaalla”

Markkanen on kotoisin Helsingistä ja asuu tätä nykyä Mäntsälässä. Juoksemisen lisäksi Markkasen vapaa-aika kuluu paitsi perheen kanssa, myös golfkentällä ja bassoa soittaen. Basistivitsejä hän ei kuitenkaan tähän hätään keksi.

”Basson matalin kieli on E, joten ehkä siitä kumpuaa innostus e-lasku- ja e-kuittiasioihin”, Markkanen veistelee.