”Ei vain tärkeitä ihmisiä hienoissa puvuissa” – Finanssialan etäTET jatkuu syksyllä

  • Finanssialan Etä-TET saa jatkoa syksyllä, ja mukana on joukko muitakin toimialoja – kyseessä on maailman suurin etä-TET!
  • Syksyn etä-TET järjestetään 22.–26. marraskuuta
  • Finanssialan huhtikuinen etä-TET oli huikea menestys sekä järjestäjien että osallistujien mielestä.
  • Etä-TETiin osallistui lähes 200 nuorta ympäri Suomen.
  • Erityisesti oppilaita kiinnostivat alan monipuoliset uratarinat.

Syksyn etä-TET-viikon ohjelma on jaettu viiden eri toimialan kesken. Mukana ovat Finanssiala ry, Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus, Kaupan liitto sekä Palvelualan työnantajat Palta. Etä-TETiä koordinoi Talous ja Nuoret TAT.

Etä-TETissä nuoret oppivat työelämästä ja siitä, millaista osaamista eri aloilla tarvitaan. Viikon ohjelmassa on muun muassa uratarinoita eri ammateista ja koulutusvalinnoista. Nuoret pääsevät harjoittelemaan työelämätaitoja, tunnistamaan omaa osaamista sekä pohtimaan omia koulutusvalintoja ja askelia kohti työelämää.

”Finanssialalla on työtehtäviä valtavalle määrälle erilaisia opintopolkuja. Alalla työskentelee Suomessa 36 000 ihmistä tehtävissä, jotka vaihtelevat juristista matemaatikkoon ja tekoälykoodariin”, muistuttaa Finanssiala ry:n kehitysjohtaja Katja Repo.

Finanssialan yritykset järjestivät huhtikuussa ensimmäistä kertaa koko toimialan kattavan työelämään tutustumisjakson eli TETin etänä suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille yhteistyössä Talous ja Nuoret TATin kanssa. Viikon aikana nuoret pääsivät tekemään tulevaisuuden työelämään, rahanpesuun ja maksusovelluksiin liittyviä tehtäviä sekä kuulemaan uratarinoita niin useassa finanssitalossa viihtyneeltä uraohjukselta kuin sometuottajalta ja koodarilta, josta tulikin johtaja.

”Yllätti, miten rentoja esihenkilötkin olivat”

Oppilailta kerätyn palautteen perusteella TET-viikko oli erittäin onnistunut. Viisiportaisella asteikolla arvioiden palautekyselyyn vastanneet 140 oppilasta arvioivat viikon arvosanaksi 4,3. Viikkoa pidettiin siis todella onnistuneena.

”Erityisesti yllätti se, että finanssiala ei ole vain tärkeitä ihmisiä hienoissa puvuissaan, vaan tarvitaan monenlaisia taitoja. Esimerkiksi vastuullisuutta, rikostentorjuntaa ja jopa koodaamista”, kertoo etä-TETiin osallistunut Kaarlo Hämeenlinnan lyseon lukiosta.

”Etä-TETin aikana opin paljon esimerkiksi sijoituksista ja rahanpesusta. Tärkein asia, minkä opin, oli miten monta eri reittiä ammatteihin voi olla”, sanoo Ounasvaaran peruskoulusta Rovaniemeltä TETiin osallistunut Greta.

Vaikutti myös sille, että mielikuvat alasta saivat päivitystä. ”Etä-TETissä yllätti, miten rentoa se oli ja miten rennot ne esihenkilötkin oli”, kuvasi Lehtikuusen koulusta Vantaalta mukana ollut Iina.

Katso video ja palautekoonti etä-TETistä

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaksi kolmesta osallistuneesta voisi kuvitella työskentelevänsä tulevaisuudessa finanssialan tehtävissä ja peräti 80 prosenttia suosittelisi finanssialan etä-TETiä kavereillen. Mukana olleiden koulujen opojen mukaan etä-TETin sisällöt olivat inspiroineet keskusteluja myös oppilaiden kodeissa.

”Erityisen tärkeä etäTET on syrjäisempien seutujen koululaisille, joiden elinpiirissä ei välttämättä ole kauheasti vaihtoehtoja TET-paikoille.”

KATJA REPO, kehitysjohtaja

Nyt tämä menestystarina saa jatkoa. Kukin toimiala esittäytyy nuorille yhden päivän ajan.

”Finanssialan päivän tarkempi sisältö on vielä mietinnässä, mutta aikomus olisi houkutella jäsenyhtiöitä mukaan ja sitten FA:n suulla kertoa alasta yleisemmin.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Vaikuttaminen

Katja Repo

Kehitysjohtaja