Finanssialan Keskusliitto ilmoitti mahdollisesta työsulusta

Finanssialan työnantajia edustava Finanssialan Keskusliitto (FK) on tänään 10.11.2011 ilmoittanut aloittavansa rahoitusalan yrityksissä työsulun 25.11.2011, mikäli neuvottelutilanne ei ratkea sitä ennen. FK katsoo, että työehtosopimusneuvottelutilanne on päätynyt pankkitoimintaa kohtuuttomasti vaikeuttaviin työrauhahäiriöihin. Mahdollinen työsulku alkaisi perjantaina 25.11.2011 kello 6.00 ja loppuisi keskiviikkona 30.11.2011 kello 24.00. Työsulku koskisi kaikkia FK:n jäsenpankkeja.

​Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN päättivät tiistaina 8.11.2011 antaa vajaata 3 000:ta rahoitusalan ammattilaista koskevan lakkovaroituksen. Mahdollinen lakko alkaisi 23.11.2011 kello 6.00 ja päättyisi 30.11. kello 24.00. Sen lisäksi pankeissa on voimassa ammattiliittojen julistama ylityö- ja matkustuskielto.

Rahoitusalan sopimukseton tila alkoi marraskuun alussa, ja kaikki työtaistelutoimet ovat laillisia.

Finanssialan työnantajia edustavan Finanssialan Keskusliiton tavoitteena on edelleen saada finanssialalle vastuullinen sopimus.

– Olemme todella pettyneitä siihen, että Pro ja YTN päättivät antaa lakkovaroituksen. Mahdolliset työtaistelutoimet heikentäisivät vakavasti pankkien toimintaedellytyksiä. Näissä olosuhteissa emme pystyisi takaamaan turvallista pankkiasiointia kaikissa tilanteissa. Siksi työnantajalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ilmoittaa työsulusta, toteaa Finanssialan Keskusliiton työmarkkinajohtokunnan puheenjohtaja Pasi Kämäri.

Mistä rahoitusalan työsulussa on kysymys?

Työsulku on työnantajapuolen vastatoimi lakolle, jossa myös lakon piiriin kuulumattomien henkilöiden työnteko on estynyt. Työnantajalla ei ole tällöin palkanmaksuvelvoitetta työsulun piirissä oleville työntekijöille.

Päätös koskee kaikkia jäsenpankkeja. Sulun piiriin kuuluvat kaikki Ammattiliitto Pron, Ylemmät toimihenkilöt YTN:n ja Nordea Unioni Suomen (Nousun) jäsenet.

Sulku ei koske järjestäytymättömiä toimihenkilöitä eikä työehtosopimuksen soveltamisalan ulkopuolella olevia henkilöitä.

Työriitojen sovittelulain mukaan työnseisauksesta (lakko tai työsulku) on annettava ilmoitus toiselle osapuolelle ja valtakunnansovittelijalle kaksi viikkoa ennen työnseisauksen alkua.