EU

Finanssiministerien aiheina järjestämättömät saamiset, pankkiunioni sekä Portugalin puheenjohtajuuskausi

Syyskuun 2020 Ecofin järjestettiin Berliinissä. Nyt järjestettävä tapaaminen on kokonaan etäkokous. Kuva: Euroopan komissio

EU-maiden valtiovarainministerien tämän vuoden ensimmäinen Ecofin-videoneuvottelu järjestetään tiistaina 19. tammikuuta. Vuoden alkupuolella EU-puheenjohtajamaana on Portugali, ja kokouksessa esitellään puolivuotiskauden ohjelma ja prioriteetit. Portugalin prioriteetit liittyvät muun muassa koronakriisistä elpymiseen, pankkiunionin ja pääomamarkkinaunionin kehittämiseen sekä vihreään kehitykseen ja digitalisaatioon.

Yksi Portugalin prioriteeteista on pankkiunionin syventäminen ja erityisesti eurooppalaista yhteistä talletussuojaa koskevien keskustelujen edistäminen. Varsinaiset jäsenvaltioiden linjaukset pankkiunionin syventämisestä tehdään Ecofinin sijaan euroryhmässä kevään kuluessa. Suomea Ecofinissa edustaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Ecofin-kokouksessa ministereille esitellään myös komission toimintasuunnitelma järjestämättömien luottojen käsittelystä koronapandemian jälkimainingeissa. Komissio julkaisi toimintasuunnitelman joulukuussa. Suunnitelmassaan komissio esittää toimia, joilla puututaan järjestämättömien luottojen määrän kasvuun ja turvataan sekä kotitalouksien että yritysten rahoitusmahdollisuudet koronakriisin aikana. Toimenpiteet liittyvät muun muassa järjestämättömien luottojen jälkimarkkinoiden kehittämiseen, jäsenvaltioiden maksukyvyttömyyslainsäädäntöjen harmonisointiin, omaisuudenhoitoyhtiöiden perustamisen tukemiseen ja näiden yhtiöiden yhteistyön parantamiseen EU-tasolla sekä ennakollisten julkisten tukitoimien toteuttamiseen jäsenvaltioissa.

Samassa yhteydessä järjestettävässä euroryhmän kokouksessa euromaihin kuuluvat finanssiministerit keskustelevat koronaviruskriisin taloudellisista vaikutuksista sekä eurooppalaiseen elpymisvälineeseen liittyvien kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien laatimisesta.

Lue FA:n johtavan lakimiehen Olli Salmen kolumni EU:n yhteisestä talletussuojasta, joka on myös Ecofinin aiheita.

Lue lisää kokouksen agendasta.