Finanssivalvojat solahtivat edunvalvojiksi

Suuri kappale suomalaista pankkiosaamista siirtyi Finanssivalvonnasta ( Fiva ) Finanssiala  ry:hyn  (FA), kun  Olli Salmi ja Teija Rehn aloittivat  elokuun alussa  FA:n   johtavina asiantuntijoina . Kaksikon urapolut kulkevat rinnakkain: kumpikin aloitti työnsä  Fivassa  noin kahdeksan vuotta sitten.

Olli Salmen vastuualueita FA:ssa ovat pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu. Fivassa tehtäväkenttä oli samankaltainen: työnimike oli tilinpäätösasiantuntija, joskin hän käytti lakimiehenä ja vastuuvalvojana osaamistaan monipuolisesti vakavaraisuussääntelyn soveltamisessa. Vaikka työ Finanssivalvonnassa oli mielenkiintoista, päivittäisessä työssään Salmi sai revetä moneen suuntaan eikä voinut haluamassaan määrin toteuttaa haluaan tehdä finanssialan sääntelystä ymmärrettävämpää ja käytännön soveltamisesta vähemmän kuormittavaa. Hän uskoo pääsevänsä FA:ssa paremmin vaikuttamaan tulevaan sääntelyyn.

”Fivassa työaikaa meni monasti pääosin erilaisiin käytännön valvontahommiin ja siihen liittyvään päätöksentekoon. FA:ssa työn ytimessä kuitenkin on lainsäädäntöön vaikuttaminen ja kannanmuodostus, että millaista sääntelyn tulisi olla. Uskon, että monipuolinen kokemus sääntelyn soveltamisesta tulee vaikuttamistyössä hyödyksi.”

Teija Rehnille taas Fiva-uran laaja työkenttä sopi. Hän piti siitä, että sai tehdä vähän kaikkea hyvin joustavasti: hän teki sääntelytyötä, päivitti ohjeita, tulkitsi pankkien tilinpäätöksiä, osallistui erilaisiin työryhmiin ja niin edelleen.

FA:ssa Rehnin vastuulla ovat pankkien kirjanpito- ja tilinpäätösasiat. Tärkeimpänä syynä Rehnin siirtymiselle valvojasta edunvalvojaksi oli halu näkökulman muutokseen.

”Työ on osittain samantyyppistä kuin Fivassa mutta erilaisesta katsantokannasta.”

Urheilu-, musiikki- ja väitöskirjaharrastuksia

Vaasan yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Rehn on kotoisin pohjoispohjalaisesta Vihannista, joka kuuluu nykyisin Raaheen. Ennen pestiään Finanssivalvonnassa hän ennätti työskennellä muun muassa rahoitusasiantuntijana tilintarkastusyhtiössä sekä markkinadiilerinä. Vapaa-ajallaan hän käy lenkillä ja salilla ja harrastaa myös musiikkia eri tavoin.

”Toisinaan soittelen pianoa itseni iloksi ja muiden kauhuksi”, Rehn nauraa.

Viialasta, nykyisestä Akaasta, Pirkanmaalta kotoisin oleva Salmi pohtii talousasioiden lainsäädäntöä kahdelta kantilta, sillä taskussa on tutkinnot sekä kauppakorkeakoulusta että oikeustieteellisestä. Vapaa-ajallaan Salmi käy salilla ja viettää aikaa perheensä kanssa. Toisaalta harrastuksen käsite on välillä Salmelle melko häilyvä.

”Teen oikeustieteen väitöskirjaa, mikä on ehkä hieman erikoinen harrastus. Arvioisin että kirjasta on noin 60 prosenttia valmiina.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Taloudellinen sääntely

Teija Rehn

Johtava asiantuntija