Fiva: Finanssisektori pysynyt vahvana – lyhennysvapaat helpottaneet kotitalouksien ja yritysten tilannetta

Suomalainen finanssisektori on kestänyt koronapandemian hyvin, vaikka ympäristö on poikkeuksellisen epävarma. Näin voi tiivistää Finanssivalvonnan (Fiva) raportin finanssisektorin tilasta.

Suomen pankkisektorin vakavaraisuus pysyi vahvana toimintaympäristön merkittävästä heikkenemisestä huolimatta vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Peruspankkitoiminnan tuotot ovat toistaiseksi kärsineet kriisistä hyvin vähän, Fiva kertoo.

Vahinko-, henki- ja työeläkesektoreilla koronapandemia heikensi maksutuloa. Tästä huolimatta henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuudet säilyivät hyvällä tasolla.

Koronapandemian aiheuttama osakekurssien lasku kuritti erityisesti työeläkeyhtiöitä. Työeläkelaitosten riskinkantokyky on kuitenkin edelleen kohtuullisella tasolla. Fiva ennustaa, että TyEL-vakuutusmaksutulo laskee tänä vuonna ensimmäisen kerran sitten finanssikriisin. Tämä johtuu heikentyneestä työllisyydestä ja työeläkemaksujen tilapäisestä alentamisesta.

Finanssisektori on osallistunut aktiivisesti yhteisiin talkoisiin, joilla Suomen taloutta nostetaan koronasuosta. Pankit myönsivät kevään ja alkukesän aikana kotitalouksille ja yrityksille runsaasti lainanlyhennysvapaita ja muita joustoja. Lisäksi useat työeläkeyhtiöt muun muassa antoivat vuokralaisilleen erilaisia vuokrahelpotuksia.