Fiva varoittaa kryptovaluuttojen riskeistä

Kryptovaluutat ovat erittäin riskialttiita sijoituskohteita, varoittaa Finanssivalvonta (Fiva). Tunnetuinta kryptovaluuttaa Bitcoinia ei enää juuri käytetä maksuvälineenä vaan lähinnä spekulatiivisena sijoituskohteena, jonka arvonmuodostumiselle ei ole mitään perustetta.

Bitcoinin arvo on noussut tämän vuoden aikana yli 700 prosenttia. Sen tuotto-odotus perustuu pelkästään oletukseen, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla. Kukaan ei myöskään maksa bitcoinille mitään varsinaista tuottoa, kuten osinkoa tai korkoa. Tämän tyyppinen sijoitustoiminta sisältää aina merkittäviä riskejä.

”Bitcoinien arvon kasvu on ollut todella nopeaa mutta hyvin epätasaista. Valtavia nousupyrähdyksiä on seurannut romahdus. Kupla puhkeaa ennemmin tai myöhemmin, ja sijoittajat jäävät nuolemaan näppejään”, uskoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Fiva kehottaa myös harkitsemaan tarkkaan, jos aikoo sijoittaa uuteen liikkeelle laskettavaan kryptovaluuttaan. Riski sijoitetun pääoman menettämiselle on korkea.