FK: ASP:n alaikärajaa laskettava ja rajaus omalla työllä ansaituista varoista poistettava

  Finanssialan Keskusliitto (FK) tukee asuntosäästöpalkkiolain alaikärajan laskemista 15 vuoteen. Lakiin kaavailtu rajaus, jonka mukaan ASP-tilille voi tallettaa vain omalla työllä ansaittuja varoja, tulisi kuitenkin poistaa.

Rajaus vain omalla työllä ansaittuihin varoihin asettaa alle 18-vuotiaat eriarvoiseen asemaan täysi-ikäisten nuorten rinnalla. Kyse on nuorten yhdenvertaisuudesta.

”Vastaavaa rajausta ei ole 18 vuotta täyttäneillä. Ei ole oikeudenmukaista, miksi esimerkiksi rippilahjarahoja tai koulun antamia stipendejä ei voisi tallettaa ASP-tilille”, FK:n johtaja Lea Mäntyniemi toteaa eduskunnan ympäristövaliokunnalle antamassaan lausunnossa.

Rajausta omalla työllä ansaituista varoista olisi FK:n mielestä mahdotonta valvoa pankeissa. Se edellyttäisi, että pankissa pitäisi kulloinkin palkkakuiteista varmistaa, että talletettu summa on omalla työllä ansaittu.

”Uuden järjestelmän kustannukset ylittäisivät hyödyt. Rajauksen mukainen palvelu ei myöskään vastaisi sellaista menettelyä, mitä nuoret toivovat ja joka kannustaisi säästämiseen osana suunnitelmallista taloudenpitoa”, Mäntyniemi toteaa.