FK: Kevan pelkäämää vajetta ei pidä paikata työeläkesektorin hätäavulla

"Suomalainen eläketurva on rakennettu turvallisesti. Sitä on uudistettu muuttuvan yhteiskunnan ja talouden tarpeita vastaavasti. Yksityisen sektorin eläkejärjestelmä ei ole missään vaiheessa haikaillut ulkopuolisen rahoituksen perään – ei vaikka toki vaikeita kysymyksiä on ollut ratkaistavana", Finanssialan Keskusliiton (FK) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari korostaa.

Keva on nyt Kivisaaren mukaan poikennut työeläkejärjestelmän perinteistä. Hän viittaa Kevan 15.9. julkistamaan tiedotteeseen, jonka mukaan ”julkisen sektorin työntekijöiden eläkkeet voivat olla vaakalaudalla”. ”Tämän suoremmin tuskin voi tuoda esiin eläkepommia. Keva katsoo tulevan soten uhkaavan korottaa veroja, ellei Kevan vajeita paikata yksityisen sektorin hätäavulla. Tätä kutsuttaisiin kauniisti siirtymämaksuksi”, Kivisaari ihmettelee.

Julkisen sektorin eläkkeet eivät Kivisaaren mukaan ole uhattuina. ”Ne rahoitetaan viime kädessä verovaroin. Eläkkeet ovat turvattuja niin kauan kuin julkisen sektorin veronkanto-oikeus säilyy ja kansantalous säilyy siinä kunnossa, että veroja voi periä. Onnistunut sote-ratkaisu tulee säästämään verovaroja ja parantamaan samalla mahdollisuutta turvata julkisen sektorin eläkkeet.”

Kivisaari painottaa, että sotea ei tule toteuttaa niin, että eläkerakenteet säilyvät. ”Puhumattakaan, että eläkerakenteet estäisivät soten toteutumisen, niiden tulee sopeutua sote-uudistukseen.”

Siirtymämaksu olisi Kivisaaren mukaan jälleen yksi keinotekoinen nykyrakenteita pönkittävä toimi. ”Tällaisen paikkailun sijaan sotea tulee viedä määrätietoisesti eteenpäin ja käynnistää toimet Kevan yhdistämiseksi hyvin toimivaan TyEL-järjestelmään.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat