FK:n Kauppi: Lainakaton hautaaminen järkevä ratkaisu

Finanssialan Keskusliiton (FK) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi pitää elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren päätöstä asuntolainakaton hautaamisesta tässä vaiheessa järkevänä ratkaisuna (Kauppalehti 5.4.2013). Kaupin mielestä Vapaavuori on oivaltanut oikein, että vapaaehtoisilla tavoilla päästään parempaan tulokseen kuin lainakatolla.

​”Suomalaiset pankit ovat sitoutuneet toimimaan vastuullisesti. Asiakkaan maksukyvyn tiukka arviointi ja sen huolellinen seuraaminen ovat asiakkaansuojan kannalta tärkeimmät mittarit. Finanssiala ottaa vakavasti ministerin kannan siitä, että pankit suhtautuisivat pidättyvästi yli 90 prosentin luotottamiseen henkilöasiakkaiden asuntolainoissa. On myös tärkeä muistaa, että Suomessa on asuntoluotoissa lyhyet laina-ajat ja lyhennysohjelmat, mikä erottaa meidät esimerkiksi Ruotsista”, Kauppi sanoo.

”Lainakatto ei sellaisenaan olisi vähentänyt velkaantumista. Vapaavuori viittaa Kauppalehden haastattelussa mahdollisuuteen täydentää aukkoa ottamalla asuntolainan lisäksi esimerkiksi kulutusluottoa.”

Kauppi muistuttaa, että lainakatto olisi iskenyt kovimmin ensiasunnon ostajiin. ”Huonossa asemassa olisivat olleet muun muassa ne, joilla ei olisi mahdollisuutta esimerkiksi vanhempien takaukseen.”

”Etukäteissäästämisen merkitystä ei voi liikaa korostaa asunnon hankinnassa. Se vähentää osaltaan lainoihin liittyviä riskejä pienentämällä lainamäärää ja keventää lainan takaisinmaksua. ASP-järjestelmä on nuorille oivallinen tapa päästä kiinni omaan kotiin. Hallitus voisi tehdä ASP:sta entistä houkuttelevamman säästämismuodon poistamalla ala- ja yläikärajat. Olennaista on, että ASP koskee vain ensiasunnon ostajia”, Piia-Noora Kauppi toteaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat