Heidi Häyrynen hatutettiin lukiolaisten Talousguruksi

Suomen lukiolaisille järjestettyyn Talousguru-kilpailuun saatiin pitkästä aikaa naispuolinen voittaja, kun Heidi Häyrynen Etelä-Tapiolan lukiosta valloitti himoitun tittelin itselleen ja sai kutreilleen Talousguru-tittelistä kertovan tohtorinlakin. Häyrynen on kautta aikain toinen naispuolinen talousguru.

Heidi Häyrynen ei ollut uskoa tapahtunutta todeksi, kun Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi luki Häyrysen nimen Oscar-gaalan tyyliin suljettuun kirjekuoreen sullotusta lapusta. Saatuaan käteensä kukkapuskan ja päähänsä talousgurun tohtorinlakin nuori voittaja haukkoi vieläkin hämmästyksestä henkeään. ”Uskomatonta, että voitin, sillä täällä olevat kymmenen finalistia ovat mahdottoman kovatasoisia. Itse olen kuitenkin vasta lukion toisella luokalla ja monet kilpakumppaneista ovat abiturientteja”, Häyrynen totesi lyhyessä kiitospuheessaan. Kilpailun tuomaristossa istunut Suomen Pankin ekonomisti Petri Mäki-Fränti piti kilpailun finaalia jälleen kovatasoisena. ”Finaalin voitto ratkesi pitkälti kirjallisen osuuden perusteella, jonka painoarvo oli 75 prosenttia”, Mäki-Fränti kommentoi. Kaksiosaisen finaalin torstain kirjallisessa osuudessa kilpailijoiden piti asettua talouspoliittisen neuvonantajan rooliin ja antaa neuvoja maan hallitukselle. Häyrynen oli ehdottanut vastauksessaan muun muassa työnantajan sosiaaliturvamaksujen alentamista, mikäli työntekijä palkataan vakituiseen työsuhteeseen.

Suulliset väittelyt huipensivat finaalin

Finaali huipentui perjantaina Helsingissä Ostrobotnialla käytyihin pariväittelyihin, joissa kilpailijoiden piti puolustaa arvottuja väitteitä. Häyrynen puolusti väitettä Nyt ei kannata sijoittaa osakkeisiin. ”En ole ihan samaa mieltä väitteen kanssa. Se on tällä hetkellä lähes ainoa sijoitusmuoto, josta saa tuottoa. Kai se (väitteen puolustaminen) kuitenkin ihan hyvin meni”, Häyrynen hymyilee. Kisan voitto meni vasta toisen kerran naiselle kilpailun 17-vuotisessa historiassa. Edellisen kerran voitto meni naiselle vuonna 2001, kun tamperelainen Tiina Kanninen voitti kisan. Tänä vuonna kilpailun toinen ja kolmas sija olivat herrain miehittämät, kun toiseksi tuli Niilo Laiho Ressun lukiosta Helsingistä ja kolmanneksi Olli-Markus Savolainen Kerttulin lukiosta Turusta. Parina edellisvuonna kaikki finalistit ovat olleet miehiä. Nyt loppukilpailussa kisasi peräti kolme naista. Kouluissa ympäri Suomen 15.1.2014 järjestettyyn alkukilpailuun osallistui 800 opiskelijaa 118 lukiosta. Kilpailun tavoitteena on edistää lukiolaisten talousosaamista. Loppukilpailun kolme parasta palkittiin rahapalkinnoin (1 000 euroa, 500 euroa ja 250 euroa). Voittajan lukio saa lisäksi vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorinhatun. Kaikki finalistit saivat talousaiheiset lehtipalkinnot. Kilpailussa menestymisen kautta on mahdollista saada myös opiskelupaikka korkeakoulussa ilman sisäänpääsykoetta. Talousgurun järjestävät yhteistyössä Finanssialan Keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja Suomen Pankki. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.