Hitaammat autot nuorille mopoautoja turvallisempia

Ajonopeudeltaan rajoitetut henkilöautot olisivat nuorille kuskeille mopoautoja huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus hitaammista henkilöautoista nuorille olisi vakuutusyhtiöille mieleen.

Vakuutusalan näkökulmasta nuorten kuljettajien turvallisuutta voitaisiin parantaa merkittävästi ottamalla Suomen teillä käyttöön suurimman nopeutensa puolesta rajoitettuja henkilöautoja. Henkilöautojen turvalaitteet ja korimallit ovat huomattavasti jämäkämpiä kuin nykyisin liikenteessä olevien mopoautojen. Mopoautoa saa ajaa 15-vuotias mopokortin suorittanut henkilö.

”Mopoautojen vakuuttaminen on kuluttajille varsin kallista. Syynä on mopoautoille henkilöautoja useammin sattuvat liikenneonnettomuudet ja niistä aiheutuvat henkilövahingot”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari.

”Mikäli nuoret siirtyisivät nopeusrajoitettujen autojen käyttäjiksi, muuttuisi liikkuminen turvallisemmaksi eikä vakuuttaminen tulisi todennäköisesti aivan niin kalliiksi kuin mopoautoissa”, Kivisaari arvioi.