Hyödynnä veneinnostus: Tiedot talteen ja tarkastusreissu!

Venemessut innoittavat haaveilemaan tulevan kesän veneilykaudesta. Veneilyinto kannattaa hyödyntää asiallisesti varautumalla: Ota veneen ja perämoottorin tiedot nyt talteen, kun vene on talvitelakalla.

​Kun järvelle tai merelle ei pääse, mutta mieli tekisi, voi haaveiluaan kanavoida pieniin veneaskareisiin. Vuoden 1998 jälkeen valmistettujen veneiden peräpeilistä löytyy tunnistenumero, jolla runko on yksilöitävissä. Samoin moottorien kipeistä tai rungosta löytyy moottorin valmistenumero.

Valmistenumerot kannattaa ottaa talteen ja kuvata samalla koko pursi. Samalla reissulla tulee tarkastettua, että veneellä on telakalla kaikki kunnossa.

”Veneen ja moottorin tiedot on hyvä pitää itsellään ylhäällä, jos vene tai perämoottori varastetaan. Kun tarkat tiedot ovat ylhäällä, on poliisilla jokin mahdollisuus palauttaa varastettu tavara löydettäessä omistajalleen. Samaten vakuutusyhtiöltä saa oikean suuruiset korvaukset nopeasti, kun on näyttää mustaa valkoisella tiedoista”, Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi pitää veneistä yllä rekisteriä, jonne tiedot voi toimittaa tai tarkastaa, että ne pitävät paikkansa. Jos veneen ostaa tai myy, kannattaa rekisteritietojen oikeellisuus tarkastaa samassa yhteydessä.

Venemessuilla kuvatusta videosta näkyy, missä veneen ja perämoottorin valmistenumerot ovat.