“IFRS-mukula istutetaan maahan ja kymmenen vuoden päästä sitten katsotaan, mitä kasvaa”

Iriina Laiho on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) johtavana kirjanpito- ja tilinpäätösasiantuntijana. Laihon vastuualueita ovat vakuutusyhtiöiden kirjanpitoon sekä IFRS-standardeihin liittyvät asiat. Laiho rasittaa mieluusti aivojensa lisäksi käsiään: pari vuotta sitten ostetun paritalon remontointi ja puutarhanhoito liikunnalla maustettuna tuovat mukavaa vastapainoa numeroiden murskaamiselle ja taulukoiden näpräämiselle.

​Vakuutusyhtiöiden kirjanpidossa on useita erityispiirteitä, kuten vastuuvelka ja vakavaraisuus. Laihon tehtävänä on varmistaa, että nämä piirteet otetaan huomioon lakeja säädettäessä.

”Vakuutusyhtiöt muistuttavat kirjanpitoasioissa enemmän pankkeja kuin muita yhtiöitä. Vastuuvelan ja vakavaraisuussääntelyn lisäksi vakuutusyhtiöiden verotus eroaa joiltakin osin muista yrityksistä”, Laiho luettelee.

Laihon vastuulla on myös kansainvälisen IFRS- standardin kehityksen seuranta. IFRS -sääntelyn tarkoituksena on tehdä tilinpäätöksistä muun muassa sijoittajien näkökulmasta kansainvälisesti vertailukelpoisia. IFRS-tilinpäätöksen laatiminen on pakollista kaikille pörssilistatuille yhtiöille. IFRS-standardille on tyypillistä hidas eteneminen, mikä vaatii todella pitkäjänteistä seuraamista.

”IFRS-mukula istutetaan maahan ja kymmenen vuoden päästä sitten katsotaan, mitä siitä kasvaa”, Laiho veistelee.

Laiho on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Hankenilta pääaineinaan laskenta ja verotus. Hän siirtyi FA:han työeläkevakuutusyhtiö Varmasta, jossa hän työskenteli yhteensä 13 vuotta, viimeksi kirjanpitopäällikkönä. Hän veti maksuliikenne- ja kirjanpitotiimiä, ja hänen työtehtävinään oli muun muassa tilinpäätösten laatiminen, veroilmoitusten tekeminen sekä osallistuminen osavuosikatsausten ja vuosikertomusten tekemiseen. Nyt Laiho siirtyy pöydän toiselle puolelle.

”Enää en laadi tilinpäätöksiä, vaan yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa pääsen vaikuttamaan siihen, miten tilinpäätösten laatimista tulisi säännellä ja kehittää niin, että alan erityispiirteet tulevat huomioiduiksi”

Aikaisemmin Laiho on työskennellyt myös vahinkovakuutusyhtiöissä sekä tilintarkastajana tilintarkastustoimistossa. Hän tuo siis FA:han tilinpäätöskokemusta muualtakin kuin eläkeyhtiöstä.

”Hienoa päästä näkemään, miten tämä vaikuttamisen puoli oikeasti toimii. Tämä on loistava tilaisuus syventää osaamistaan paitsi omasta erikoisalastani, myös koko alan muista teemoista”, Laiho summaa.