Ilmarisen Ritakallio: Kilpailu kiristyy työeläkemarkkinoilla

Ilmarisen ja Eteran yhdistyminen kiristää kilpailua työeläkemarkkinoilla, arvioi Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Maaliskuussa OP Ryhmän pääjohtajaksi siirtyvä Ritakallio uskoo jättävänsä jälkeensä vahvan, vakavaraisen ja hyvätuottoisen Ilmarisen.

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera ilmoittivat yhdistymisestään kesällä, ja fuusio toteutui tämän vuoden alussa. Toimitusjohtaja Timo Ritakallion mukaan yhdistyminen toisaalta kiristää kilpailua ja toisaalta yhdenmukaistaa työeläkemarkkinaa.

”Yhdistymisen kautta Ilmarisen asiakashyvityskyky ja kustannustehokkuus paranevat merkittävästi. Toisaalta Etera oli vakavaraisuudeltaan selvästi muita alan yrityksiä heikompi, joten kaikki työeläketoimijat ovat nyt suunnilleen yhtä vakavaraisia. Yhdistyminen tavallaan heittää pallon muille eläkeyhtiöille, joiden tulee kiristää juoksuaan pysyäkseen Ilmarisen tasolla”, Ritakallio maalailee.

Ritakallio siirtyy maaliskuussa OP Ryhmän pääjohtajaksi. Hänen seuraajakseen Ilmariseen on valittu Jouko Pölönen. Ritakallio arvioi jättävänsä seuraajalleen vahvassa kunnossa olevan työeläkeyhtiön. Ritakallion mukaan muun muassa viimeisen viiden vuoden reaalituotto, yli 6 prosenttia vuodessa, osoittaa Ilmarisen vahvan kunnon.

”Varautuminen on tarpeen, sillä seuraava kriisi tulee ennemmin tai myöhemmin. Silloin on tärkeää, että yhtiö on vakavarainen ja kustannustehokas”, Ritakallio muistuttaa.

Omistajalla oltava hyvä olla

”Kannatan sellaista yhteiskuntaa, jossa kannattaa omistaa ja omistajalla on hyvä olla”, Ritakallio toteaa.

Hänen mukaansa päättäjien tulisi ottaa omistajuuden merkitys paremmin huomioon kaikessa päätöksenteossa kuten verotuksesta päätettäessä. Omistajuuteen kannustaminen lisää investointeja Suomeen, luo työpaikkoja ja ruokkii talouskasvua.

”Talousopetuksessa tulisi myös kiinnittää enemmän huomiota omistamiseen ja sen merkitykseen kansantaloudelle. Perusvalmiudet talouden toiminnasta tulisi opettaa jo peruskoulussa”, Ritakallio sanoo.

Uutinen on osa juttusarjaa, jossa haastattelemme Finanssiala ry:n hallituksen jäseniä jostakin ajankohtaisesta aiheesta.