Ilotulita turvallisesti – katsojat suojassa ja etäällä rakennuksista

Ilotulitteista aiheutuu joka vuosi toistakymmentä silmävammaa ja lukuisia omaisuusvahinkoja. Silmävammojen määrä on laskenut suojalasien käyttöpakon asettamisen jälkeen, mutta jokainen vamma on liikaa. Vahinkoja voidaan vähentää järjestämällä ilotulitukset tarpeeksi etäällä rakennuksista ja katsojista.

​Viime vuosina ilotulitteista on aiheutunut parikymmentä silmävammaa joka vuodenvaihde. Takavuosina määrä oli huomattavasti suurempi. Myös ilotulitteista aiheutuneiden tulipalojen määrä on vähentynyt.

”Pelastuslaitoksille tuli viime vuodenvaihteessa yli sata ylimääräistä tehtävää ilotulitteiden aiheuttamien vaaratilanteiden vuoksi”, kertoo johtava asiantuntija Petri Mero.

Rakettien harkittu suuntaaminen ja tukeva lähetysalusta ehkäisevät onnettomuuksia, kun raketit ja padat eivät sinkoa yllättävään suuntaan.

”Ilotulitteita paukutellessa on syytä pitää riittävät turvaetäisyydet ihmisiin ja rakennuksiin. Ja suojalaseja ei tule unohtaa niin ilotulittajan kuin yleisönkään”, jatkaa Mero.

Sopivia tulituspaikkoja ovat syrjässä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet.

Ilotulittaminen on sallittua uudenvuodenaattoillasta kello kuudesta uudenvuodenyön kello kahteen saakka.

Katso Elinan tarina

Katso videolta kuinka nuori sairaanhoitaja Elina osti puolisonsa kanssa ensimmäistä kertaa raketteja venetsialaisia varten elokuussa 2017. Tapahtui onnettomuus, joka muutti Elinan loppuelämän.


<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oi4BltGUioI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>