Ilotulitteet sytyttivät irtaimistoa mutta silmävammojen määrä väheni

Uuden vuoden ilotulitteet sytyttivät vajaat sata tulipaloa ja aiheuttivat viisi sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, kertoo Pelastuslaitos. Tulipalojen määrä kasvoi hieman edellisvuodesta, mutta ilahduttavasti vakavia silmävammoja oli vähemmän kuin koskaan. Jokainen vamma ja tulipalo on kuitenkin turha, ja ilotulittaminen pitäisi antaa vain ammattilaisten käsiin.

Pelastuslaitoksille tuli uudenvuoden ympärillä 92 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Paloja oli hieman enemmän kuin edellisvuodenvaihteessa.

Eniten hälytyksiä aiheuttivat palavat roskikset. Osa paloista oli ilkivaltaisesti sytytettyjä, osa johtui ilotulitteiden varomattomasta käsittelystä. Tänäkin vuonna ilotulitteita ammuttiin myös tahallisesti toisia ihmisiä päin.

Tulitus ammattilaisille

Jotta vahinkojen määrä saataisiin pysyvästi vähenemään, Finanssiala ry esittää, että ilotulitusoikeus rajattaisiin vain luvan saaneille ammattilaisille. Ilotulitteiden kansalaiskäytön kieltävä kansalaisaloite sai yli 65 000 allekirjoitusta, ja se on tällä hetkellä talousvaliokunnan käsittelyjonossa.

”Näin uudenvuodenpaukkeista saataisiin myös korkeatasoisempia. On selvää, että harva kansalainen saa kovin näyttävää ilotulitusta kotikonstein aikaan – ainakaan turvallisesti. Komeimmat ilotulitusnäytökset ovat lähes aina ammattilaisten aikaansaannoksia”, huomauttaa Finanssiala ry:n vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Aloitetta on Finanssiala ry:n lisäksi tukemassa joukko terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestöjä. Esimerkiksi Lääkäriliitto perustelee ilotulitteiden käytön rajoittamista sillä, että Ilotulitteiden aiheuttamat vammat ja terveyshaitat liittyvät lähes yksinomaan kuluttajakäyttöön.

Valistus puree

Uudenvuoden ilotulitukset tuottivat myös ilonpilkahduksen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu.

”Vaikka jokainen vamma onkin turha, on hienoa, että kehotukset huolellisuuteen ja suojalasien käyttöön ovat ilmeisesti menneet perille”, Karhunen sanoo.

Vain yksi vammautuneista käytti suojalaseja. Yleisin vammaan johtanut tapahtuma oli ilotulitteen räjähtäminen lähietäisyydellä ja yhdessä tapauksessa ilotulitteen sytyttäminen uudelleen.

FA, Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelevat suojalasien käyttöä myös katsojille. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille.

Tukesin tiedote.