Isän kukkarolle ei kehdata – opintolainakanta kovassa kasvussa

Opintolainan suosio on selvässä kasvussa. Viime vuoteen nähden opintolainakanta on kasvanut peräti kahdeksan prosenttia. Kelan asiantuntijan mukaan tukijärjestelmän uudistukset ja opintolainan markkinointi ovat muuttaneet suhtautumista lainaan myönteisemmäksi. Lisäksi alhainen korkotaso kannustaa lainanottoon.

Opintolainakanta on paisunut vuodessa 1,65 miljardista eurosta 1,78 miljardiin euroon. Opintotukeen erikoistunut pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelasta on tilanteeseen tyytyväinen.

”Opintolainan käyttöä on aktiivisesti markkinoitu. Lainan ottoa kohtaan on ollut kielteinen asenne, joka ei ole pitkään aikaan perustunut mihinkään. Asenteellisella muutoksella voidaan vaikuttaa myös myönteiseen suuntaan”, Lahtinen toteaa.

Opintolainakanta on kasvanut viimeisen vuoden aikana eniten kun sitä verrataan muihin kotitalouksien kulutusluottoihin ja asuntoluottoihin sekä yritysrahoitukseen.

Lahtisen arvion mukaan matala korkotaso ja tiukka taloustilanne yhdistettynä opintolainan etuihin tekevät lainasta houkuttelevan vaihtoehdon. ”Työllisyystilanne näkyy opintuen käytössä. Jos on tarjolla keikkahommia ja määräaikaisia töitä, niitä otetaan vastaan, kun tuen taso ei kuitenkaan ole kovin korkea. Jos töitä ei ole tarjolla, niin jostain muualta on rahoitus hankittava. Laina on hyvä vaihtoehto, jos isän kukkarolla ei kehtaa koko ajan käydä.”

Opintolainaan kesällä houkuttelevia muutoksia

Opintotukea uudistettiin kehysriihen yhteydessä sekä kepein että porkkanoin. Muutokset astuivat voimaan viime kesänä. Vaikka kesällä tehtyjä muutoksia on vielä hieman aikaista arvioida lopullisesti, näkyy elo- ja syyskuun opintolainatilastoissa selvää kasvua edeltävään puoleen vuoteen verrattuna.

Tuoreimmassa uudistuksessa opintolainaa tehtiin houkuttelevammaksi korvaamalla opintolainavähennys helpommin hahmotettavalla opintolainahyvityksellä.

”Vuonna 2005 tehtiin epäonnistunut kokeilu opinlainavähennyksestä. Se oli etuus, jota opiskelijat eivät tahtoneet ymmärtää”, Lahtinen kertoo. Opintolainavähennyksessä ajallaan valmistunut opiskelija pystyy verotuksessaan vähentämään 30 prosenttia lainan yli 2500 euroa ylittävästä osasta.

Nykymallissa verovähennysajatus on heitetty romukoppaan. Kela maksaa uusien opiskelijoiden kohdalla suoraan opintolainan yli 2500 euroa ylittävästä osasta 40 prosenttia. ”Tästä on käyty kampanjaa, jonka sloganina on ’Kela piffaa jopa kolmanneksen opintolainastasi.’ Se on totta puhuen ihan älyttömän hyvä tarjous!” Lahtinen sanoo.