Jälkipolville jää huippukuntoinen FINE

Jätämme perinnöksi loistavassa tilassa olevan merkittävän organisaation. Näin kiteyttävät toimitusjohtaja Irene Luukkonen ja johtaja Erik Sirén, jotka jäävät eläkkeelle FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kesäkuun lopulla. Kaksikko on johtanut FINEä ja sen edeltäjiä vuosikymmeniä.

MiFID II, PRIIPS, IDD-direktiivi, PSD2… FINEn lähitulevaisuus on täynnä lainsäädäntöä merkitseviä kirjainlyhenteitä. Alan lainsäädäntö uudistuu merkittävästi, ja FINEn on uudistuttava samalla.

”Lainsäädännössä tapahtuu nyt niin paljon, että FINEn kaltaiselle erikoisosaajalle riittää hommaa”, Luukkonen uskoo.

Alati uudistuva lainsäädäntö edellyttää, että FINEn on jatkuvasti pysyttävä ajan tasalla. ”Henkilökunnan on kouluttauduttava ja varauduttava tulevaan. Näin on aina tehtykin, asiantuntijamme on keitetty niin monessa liemessä, että valmiuksia uudistumiselle on takuulla”, Sirén uskoo.

Kesälomailua kummempaa eläkesuunnitelmaa ei kummallakaan ole. Luukkonen ja Sirén aikovat katsoa, mitä elämä tuo. Mitä elämä tuo uuden johdon kanssa uudistuvalle FINElle, sitä kaksikko kieltäytyy ennustamasta.

”Tulevaisuutta en lähde ennustamaan, siihen on moni kaatunut.” Luukkonen lainaa Aleksis Kiveä. ”Aika neuvoja antaa.”

FINEn uusi toimitusjohtaja on Elli Reunanen, joka aloittaa tehtävässä syksyllä. Reunanen on työskennellyt vuodesta 2004 lähtien Hypossa. Tähän asti FINEä on johdettu kahden kärjen taktiikalla, mutta nyt pankkitaustaisen Sirénin ja vakuutusyhtiötaustaisen Luukkosen korvaa yksi henkilö – hieman samaan tapaan kuin pankkialan asiakasneuvontatoimisto, kuluttajan vakuutustoimisto ja arvopaperilautakunnan neuvonta yhdistyivät saman katon alle ja syntyi FINE.

FINE neuvoo asiakkaita ja ratkoo riitoja vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa. Finanssialan Keskusliitto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto ja Finanssivalvonta perustivat FINEn vuonna 2009.