Jos työntekijä osaa, hän voi hyvin – jatkuvaa oppimista tuettava

Kuva: Shutterstock.com

Koulutuksen rahoitusrakenteiden on tuettava jatkuva oppimista , kirjoittavat Laurea Ammattikorkeakoulun Annemari Kuhmonen ja finanssialan työelämän asiantuntija Tarja Kallonen. Artikkelissaan Kuhmonen ja Kallonen vetävät yhteen finanssialan työelämästä ja sen kehittämisestä viime vuosina tehtyä tutkimusta.

Kuhmosen ja Kallosen mielestä työntekijöiden osaamisen kehittämistä pitäisi yrityksissä ajatella osana työhyvinvointia, sillä osaamisella on heidän mukaansa selkeä yhteys työntekijän hyvinvointiin. Osaamisesta tulisi tehdä yksi hyvän elämän osa-alueista, kuten säännöllinen liikunta, riittävä uni ja terveellinen ravinto, Kuhmonen ja Kallonen kirjoittavat.

Kuhmonen ja Kallonen näkevät, että työelämän ja oppilaitosten yhteistyön vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Oppilaitosten rooli henkilöstön jatkuvan oppimisen tukijana on vielä pitkälti käyttämättä oleva mahdollisuus. Finanssialalla kehitetty Finanssiakatemia toimii tällaisen työn edelläkävijänä ja rakentaa muun muassa työelämäprojektien avulla uusia keinoja jatkuvalle oppimiselle.

Lisäksi pankit ja vakuutusyhtiöt tekevät esimerkiksi luento- ja rekrytointiyhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tästä tuorein esimerkki on vastikään julkistettu LähiTapiolan ja LAB-ammattikorkeakoulun muovaama Asiantuntijana vakuutusalalla -opintojakso. Se antaa kattavan käsityksen vakuutusalan töistä sekä tarjoaa LABin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua vakuutusalaan jo opiskeluaikana. Kurssi on tänä syksynä tarjolla Lahden ja Lappeenrannan alueilla toimivan LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille, mutta ensi keväänä se on tarjolla verkko-opetuksena koko Suomen ammattikorkeakouluissa.

Kuhmosen ja Kallosen kirjoitus on ilmestynyt Laurea Ammattikorkeakoulun Laurea Journal -julkaisussa.