Joulumyrskyistä jopa 70 miljoonan euron korvaukset

​Vakuutusyhtiöt maksavat alustavien arvioiden mukaan Tapanin ja Hannun päivän myrskyistä yhteensä jopa 70 miljoonan euron korvaukset. Tiedot perustuvat Finanssialan Keskusliiton vakuutusyhtiöiltä saamiin arvioihin. Suurin osa korvaussummasta koostuu rakennuksille aiheutuneista vahingoista. Metsien osuus on alustavan arvion mukaan noin 40 prosenttia.

Vahinkoja sattui runsaasti erityisesti Lounais- ja Etelä-Suomen alueella. Tähän mennessä vakuutusyhtiöihin on tullut noin 18 000 vahinkoilmoitusta. Metsävahinkojen osalta arviointi on vasta alkuvaiheessa ja vahinkojen määrä sekä korvaussumma täsmentyvät lähikuukausien kuluessa.

Vakuutusyhtiöiden korvaus- ja puhelinpalvelut voivat edelleen olla ruuhkautuneita, joten kätevimmin vahinkoilmoituksen saa tehtyä netissä. Yhtiöiden kotisivuilta löytyy ohjeet siitä, miten asiakkaiden tulee toimia vahinkotilanteissa. Jos vakuutusyhtiö tarvitsee lisätietoja korvauskäsittelyä varten, se ottaa yhteyttä asiakkaaseen.

Yli 80 prosentilla kotitalouksista on kotivakuutus ja siitä korvataan muun muassa myrskyn irtaimistolle ja rakennukselle aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi korvataan piha-alueen vahinkoja, mikäli ne kuuluvat valitun vakuutusturvan piiriin. Laajat kotivakuutukset korvaavat myös esimerkiksi pitkän sähkökatkon aiheuttamia pakasteiden sulamisia.

Metsien vakuuttamisaste on huomattavasti kotivakuutuksia alempi. Vain noin 30 prosentilla yksityisistä metsänomistajista on myrskyvahingot kattava vakuutus, vaikka metsävakuutusten korvauksista peräti 60-70 prosenttia aiheutuu myrskyvahingoista. Suurin osa metsien myrskytuhoista jää siten edelleen metsänomistajien omalle kontolle.

Myrskyt ovat viime vuosina aiheuttaneet Suomessa isoja tuhoja. Kesän 2010 myrskyistä (Asta, Veera, Lahja, Sylvi) vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia yhteensä noin 100 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Petri Mero, puh 020 793 4232
viestintäpäällikkö Marjo Lapatto, puh 020 793 4274

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat