Kaperi: ”Hölmöläisen hommaa romuttaa omaa kilpailukykyä”

"Ei varmaan ole yllätys, että maltillinen palkkaratkaisu olisi paikallaan", sanoo Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi. "Olisi hölmöläisen hommaa ryhtyä nyt romuttamaan itse omaa kilpailukykyämme kun vienti on lähtenyt vähän rullaamaan."

Finanssiala ry:n toimittajaseminaarissa puhunut Nordean Ari Kaperi analysoi talouden tilannetta. Kaperin mukaan Suomella on takana menetetty vuosikymmen talouskasvun näkökulmasta. Bruttokansantuote on vasta nyt saavuttamassa kymmenen vuoden takaisen lähtötason.

”Se ei ole merkityksetön asia. Julkisen sektorin velka on valtava”, Kaperi sanoo.

Kaperin mielestä Suomen kilpailukyvystä huolehtiminen tarkoin myös jatkossa on olennaisen tärkeää, jotta vientimarkkinoilta ei vedettäisi mattoa alta heti kasvun käynnistyttyä.

”Meillä on ollut monta vastuullista palkkaratkaisua ja teimme melko merkittävän eläkeuudistuksen, joka pienentää kestävyysvajettamme. Julkinen sektorin on tunnistanut ja tunnustanut rakennemuutosten tarpeen – jo sekin on iso asia. Siitä on annettava kiitosta”, Kaperi toteaa.

Kaperi kiittelee myös poliitikkojen ymmärrystä tilanteen vakavuudesta, mutta näkee poliitikkojen elävän ikävässä välikädessä. Jos palkansaajat ymmärtäisivät asioita poliitikkojen tavoin, olisi päätöksiä huomattavan helppo tehdä myös poliittisella tasolla.

Kaperi kommentoi myös Nordean pääkonttorin siirtymistä Suomeen. ”Kyllä tämä suomalaisen finanssialan ja Finanssiala ry:n painoarvoa Suomessa kasvattaa.”