Katolta mäjähtävä lumi tai jää voi tappaa – ota varoitukset vakavasti

Runsas lumentulo on kerännyt katoille suuret määrät lunta. Jos plussakelin tiivistämä klöntti mäjähtää kerrostalon katolta jalankulkijan niskaan, voi tuloksena olla vakavia vammoja. Myös jääpuikkoja kehittyy räystäiden reunoille. On kiinteistön omistajan vastuulla poistaa lumet ja jäät katolta niin, ettei vaaratilanteita synny.

​Lumen pudottaminen on jätettävä ammattilaisten hoidettavaksi, ja jalankulkijoita on varoitettava putoavasta lumesta. Jos lunta ja jäätä pudotetaan katolta tai on vaarana, että sitä putoaa itsestään, on tästä varoitettava kulkuestein.

Kadulla kulkijan on syytä ottaa varoitusmerkit ja kulkuesteet vakavasti.

”Puomeja ja esteitä ei ole pystytetty jalankulkijoiden kiusaksi vaan turvallisuuden takia. Kerrostalon katolta putoava jäätynyt klöntti saattaa viedä hengen” sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Paitsi ohikulkijoita, runsas lumi katolla saattaa uhata myös talon rakenteita. Kattorakenne on vaarassa sortua etenkin, jos lumi jakaantuu katolle epätasaisesti. Lumi kinostuu helposti tiettyjen kattotyyppien kuten harjakaton ja kaarikaton liittymäkohtiin.

”On hyvä muistaa, että monien talojen rakenteet ovat vanhojen määräysten mukaisia eivätkä välttämättä kestä raskaimpia lumitaakkoja”, Mero kertoo.