“Keskimääräinen rahastosäästäjä on sama asia kuin keskimääräinen suomalainen”

Neljäsosalla suomalaisista on rahastosijoituksia, selviää Finanssiala ry:n Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksesta. 39 prosenttia ilmoittaa ammattiryhmäkseen alempi toimihenkilö tai työväestö. OP Ryhmän johtaja Sami Jormalainen muistuttaa, että noin 40 prosenttia suomalaisrahastojen yli 110 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta on kotitalouksien omistuksessa.

”Keskimääräinen rahastosäästäjä on sama asia kuin keskimääräinen suomalainen. 24 prosenttia suomalaisista säästää rahastoihin. Rahastosäästäjiä on laajalti joka ammattiryhmästä, kuten Finanssialan tutkimuksesta ilmenee”, Jormalainen sanoo. Hän puhui Finanssiala ry:n sijoitusrahastoja käsittelevässä tiedotustilaisuudessa 18. maaliskuuta.

Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan tyypillisimmät rahastosäästäjät kuuluvat alempiin toimihenkilöihin ja työväestöön. Rahastosäästäjistä viidennes ansaitsee alle 30 000 euroa vuodessa ja lähes 30 prosenttia 30 000–50 000 euroa vuodessa. Kyse on kotitalouden yhteenlasketusta tulotasosta.

Jos sijoittaa varallisuutensa itse, tarvitsee suhteellisen ison pääoman, jotta sen saa tehokkaasti hajautettua. Rahastosijoittamisessa salkku on jo lähtökohtaisesti hajautettu ja mukaan pääsee pienemmälläkin summalla.

”Rahasto on ainoita välineitä, jotka tarjoavat ilmaisen lounaan rahoitusmarkkinoille: hajautuksen”, Jormalainen sanoo.

Sijoitussalkun avaimet käteen -periaate

Jormalainen rakentaa analogian, jossa hän vertaa sijoittamista talon rakentamiseen.

”Jos vasara ja saha pysyvät kourassa, voi rakentaa talon pitkästä tavarasta. Samalla lailla, jos on aikaa ja ymmärrystä, voi sijoitusinstrumenttien valinnan ja hankinnan hoitaa itse. Molemmissa tapauksissa säästää rahaa, kun ei tarvitse maksaa työstä ammattilaisille.”

Moni rakentaja kuitenkin helpottaa omaa urakkaansa ja rakentaa talon valmisosista ammattilaisten avustuksella. Myös silloin pääsee tekemään omin käsin, mutta urakkaan ei mene määrättömästi aikaa. Samaan tapaan sijoitussalkkunsa voi rakentaa ammattilaisten avulla valmisosista sijoittamalla varallisuutensa rahastoihin.

”Uutta kotia haikaileva pääsee kaikkein helpoimmalla ostamalla suoraan valmiin omakotitalon. Sijoitusmaailman vastine avaimet käteen -talopaketille on ammattimainen varainhoito, jota yksinkertaisimmillaan ilmentää säästähän riskiprofiiliin sopiva yhdistelmärahasto” Jormalainen summaa.