“Kiinnostus talousasioihin on kasvanut eksponentiaalisesti” – Tutustu Talousgurufinalisteihin

Juttusarjassa esittelemme kaikki 14 talousgurufinalistia. Tässä osassa:

  • OLIVER LEIVO
  • JOOSE LUOMA
  • JONNI MIKKOLA
  • OTTO MIKKONEN
  • EELIS OJALA

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun ilmoittautui 151 lukiota, joissa osanottajia oli noin 700. Alkukilpailun perusteella Helsingissä 9.3. käytävään loppukilpailuun on valittu 14 finalistia. Loppukilpailun suullista osuutta voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.30 alkaen. 

OLIVER LEIVO, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Vapaa-ajallani harrastan salibandya ja pelaan videopelejä. Näiden lisäksi olen myös poliittisesti aktiivinen ja tykkäänkin seurata kovasti yhteiskunnallisia asioita. Itseeni iski talouskärpänen muutama vuosi sitten ja siitä lähtien meno on ollut kovaa! Kiinnostus talouteen lähti nimenomaan politiikan kautta. Muutama vuosi sitten ysiluokalla bongasin jo talousguru-kilpailun ja päätin, että osallistun siihen lukiossa. Mieli ei muuttunut ja ilokseni näköjään pärjäsinkin ihan kohtalaisesti!

Olen lukion kakkosella, joten jatko-opiskelun osalta en ole vielä mitään lyönyt lukkoon. Eniten on kiinnostanut oikeustieteiden opiskelu, mutta kuitenkin kauppatieteetkin houkuttelisi. Opiskelujen jälkeen olisi mukava päästä ammattiin, jossa pystyisi synnyttämään mahdollisimman paljon ”yhteiskunnallista hyvää”, oli se sitten julkisella tai yksityisellä sektorilla.

“Kiinnostus talouteen lähti nimenomaan politiikan kautta”

OLIVER LEIVO

JOOSE LUOMA, Vihdin lukio

Olen Joose Luoma, abiturientti Vihdin lukiosta. Talousasiat ovat kiinnostaneet minua lukion alusta asti, ja intressi on kasvanut eksponentiaalisesti. Kuulin Talousguru-kilpailusta ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten osallistuessani vastaavaan  Oikeusguru-kilpailuun, ja tiesin heti haluavani osallistua.

Vapaa-ajalla virkistäydyn esimerkiksi lukemalla hyvää romaania tai pelaamalla kierroksen frisbeegolfia. Opintojen suhteen tähtäimessä ovat kauppa- tai oikeustieteiden opinnot.

Odotan innolla teihin tutustumista ja kaikkea sitä, mitä tästä tilaisuudesta voi oppia.

“Talousasiat ovat kiinnostaneet minua lukion alusta asti, ja intressi on kasvanut eksponentiaalisesti.”

JOOSE LUOMA

JONNI MIKKOLA, Parolan lukio

Olen Jonni Mikkola Hattulasta, Parolan lukiosta. Lukiossa on käynnissä viimeinen vuosi ja nyt keväällä tarkoitus valmistua. Harrastukseni ovat melko urheilupainotteisia, lajin vaihtuessa vuodenajan mukaan.

Talousguru-kilpailuun päätin osallistua kuultuani siitä opettajalta. Talousasioita on tullut seurattua muun median ohessa jo useamman vuoden ajan. Jatko-opiskelut tulevat todennäköisesti suuntautumaan kaupalliseen alaan.

“Talousasioita on tullut seurattua muun median ohessa jo useamman vuoden ajan.”

JONNI MIKKOLA

OTTO MIKKONEN, Joensuun normaalikoulun lukio

Olen Otto Mikkonen, 18-vuotias abiturientti Joensuun normaalikoulun lukion matemaattis- luonnontieteelliseltä linjalta. Vapaa-ajallani harrastan CrossFittia ja avantouintia, josta olen saanut mitaleja niin suomen- kuin maailmanmestaruustasolla.

Talous on ollut intohimoni jo pienestä pitäen ja siinä minua erityisesti kiehtovat keskuspankit ja niiden rahapolitiikka. Olen myös aktiivinen osake- ja asuntosijoittaja, ja opiskelun ja harrastamisen ohessa päiväni kuluvatkin pitkälti markkinoita seuraten.

Talousguru-kilpailusta kuulin ensi kertaa yhdeksännen luokan taloustaitokilpailun loppukilpailussa, ja lopullisen päätöksen kilpailuun osallistumisesta tein lukion yhteiskuntaopin opettajani innoittamana. 

Lukion jälkeen aion suunnata joko Helsingin yliopistoon opiskelemaan taloustiedettä, tai Aalto-yliopistoon kauppatieteitä. Tulevaisuudessa näkisin itseni mieluisasti jonkinlaisena ekonomistina tai makroanalyytikkona.

“Olen myös aktiivinen osake- ja asuntosijoittaja, ja opiskelun ja harrastamisen ohessa päiväni kuluvatkin pitkälti markkinoita seuraten.”

OTTO MIKKONEN

EELIS OJALA, Helsingin normaalilyseo

Olen Eelis Ojala, Helsingin normaalilyseon lukion toisen vuosikurssin opiskelija. Vapaa-ajalla luen talouteen, historiaan sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää kirjallisuutta. Lisäksi lenkkeilen ja seuraan yhteiskunnallisia asioita.

Osallistuin Talousguru-kilpailuun talouspoliittisen kiinnostuksen siivittämänä ja kieltämättä silläkin oli vaikutuksensa, että kilpailussa on jaossa opiskelupaikkoja.

Lukion jälkeen tähtään todennäköisesti opiskelemaan talous- ja oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. 

“Osallistuin Talousguru-kilpailuun talouspoliittisen kiinnostuksen siivittämänä ja kieltämättä silläkin oli vaikutuksensa, että kilpailussa on jaossa opiskelupaikkoja.”

EELIS OJALA

Seuraa loppukilpailua suorana Kauppalehden verkkolähetyksestä 

Kilpailun finaali järjestetään 9.3.2022 Tuolloin loppukilpailuun valitut mittelevät keskenään paitsi kirjallisessa kokeessa, myös suullisissa väittelyissä. Kilpailijat joutuvat väittelyssä puolustamaan arvottuja näkökantoja, joten suullinen väittely testaa kykyä ajatella talousasioita useasta näkökulmasta. Esimerkiksi eräänä vuonna yksi väittelyaihe oli, pitäisikö Ruotsin ottaa käyttöön eurot vai ei. 

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Miltä näytti Talousguru-kilpailun finaalissa vuonna 2020?

Eri puolilta Suomea tulevia finalisteja on 14, joten tasokkaita väittelyjä nähdään peräti seitsemän kappaletta. Talousguruksi valitaan se, jonka yhteispisteet väittelystä ja aiemmin aamulla käydystä kirjallisesta osuudesta ovat korkeimmat. Väittelyitä ja palkintojenjakoa voi seurata suorana netistä Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.30 alkaen. 

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan