Koko talvi kesämökillä – älä jäädytä syrjäisen etätyökonttorin putkia ja muista paloturvallisuus

Kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyy monia huomioitavia asioita. Kuva: Shutterstock.com

Koronakesänä nostettiin ennätysmäärä mökkilainoja , ja moni kaupunkilainen muutti kesämökkinsä etätyökonttoriksi. Tänä syksynä mökkiä ei välttämättä laitetakaan talviteloille, vaan sitä pidetään ympärivuotisena asuntona. Kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyy kuitenkin monia huomioitavia asioita.

Kun mökkiä käytetään satunnaisesti talvisaikaan, kannattaa tyhjään mökkiin jättää vähintään 10 asteen peruslämpö päälle ja varmistaa, että vesijohto ei pääse jäätymään mistään kohtaa. Lattiarajassa ja nurkissa saattaa olla huomattavasti kylmempää kuin metrin korkeudella.

”Sen sijaan, että mökki valmisteltaisi talvea varten tyhjentämällä vesiputkia ja irrottamalla jääkaappien ja pakastinten töpselit seinästä, tuleekin huolehtia, että vesiputket eivät jäädy ja että sisälämpötila on kodinkoneille sopiva”, tiivistää Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Palovaroitin on pakollinen turvalaite kaikissa rakennuksissa, joissa yövytään. Palovaroitin tulee määräysten mukaan olla jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja vähintään yksi jokaisessa kerroksessa.

”Palovaroittimia ei kuitenkaan voi olla liikaa. Hyvä muistisääntö on, että jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen kannattaa asentaa palovaroitin”, Mero muistuttaa.

Palovaroittimen pariston kunto tarkistetaan käyttöohjeen mukaisesti, yleensä kerran kuussa testinappia painamalla. Lisäturvallisuutta mökille tuovat häkä- ja kaasuvaroitin sekä alkusammutusvälineet.

Tulisijat ja hormit, joita käytetään säännöllisesti, pitää myös nuohota määrävälein. Lähes joka kymmenes vapaa-ajan asunnon tulipalo aiheutuu tulisijoista tai savuhormeista.

”Vakituiseen asumisen käytettävän rakennuksen tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein ja vapaa-ajan rakennusten kolmen vuoden välein. Mikäli mökillä asutaan nyt huomattavia aikoja ja tulisijaa käytetään paljon, voi olla järkevää huolehtia nuohouksesta kuten vakituiseen asumiseen käytettävässä asunnossa”, Mero sanoo.

On rakennuksen omistajan tai haltijan vastuulla, että nuohous hoidetaan määräysten mukaisesti.

Talvimökkeilijän muistilista

  • Pidä lämpötila ainakin 10 asteessa. Varmista etteivät vesiputket pääse jäätymään
  • Tarkista että palovaroittimia on riittävästi ja että ne toimivat
  • Huolehdi tulisijojen ja hormien nuohouksesta
  • Jos mökin varustelutaso nousee talvikäytön myötä, muista tarkistaa vakuutusturva

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat