Korkkaa juhannus tarkistamalla palovaroittimet

HYVÄÄ JUHANNUSTA!

juhannuskokko
Kuva: Lainea/Shutterstock

Tee juhannuksena ainakin nämä:

  • Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.
  • Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.
  • Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa.
  • Testaa kaikki varoittimet.
  • Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltava turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit.
  • Älä päästä kaveria yksin vesille.

Helteet ja juhannus saapuvat tällä viikolla käsi kädessä suureen osaan Suomea. Juhannuksen vietossa kannattaakin noudattaa sopivaa varovaisuutta, jotta grillailut eivät karkaa käsistä.

”Erityisesti hiiligrilliä tulee käyttää riittävän kaukana rakennuksista. Helteellä myös maasto voi olla kuivaa, joten tulenteon kanssa tulee noudattaa varovaisuutta. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty”, Finanssiala ry:n (FA) johtava asiantuntija Petri Mero sanoo.

Mökille saapuessa kannattaa ensitöiksi tarkistaa, että palo-, häkä- ja kaasuvaroittimet toimivat, kaasulaitteet ovat kunnossa ja tarvittavat alkusammutusvälineet ovat saatavilla.

Kauniissa juhannussäässä veneily houkuttelee monet järviin, jokiin ja mereen.

”Veneen kunto kannattaa tarkistaa ennen vesille lähtöä. Myös pelastusliivit tulee ilman muuta laittaa päälle”, FA:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen muistuttaa ja jatkaa:

”Kaverin perään kannattaa myös katsoa. Kenenkään ei pidä mennä yksin uimaan tai veneilemään.”

Onnettomuustutkimuskeskuksen tuoreen selvityksen mukaan suurin osa vuonna 2021 Suomessa hukkuneista menehtyi uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä.

Suurin osa suomalaisista saa onneksi viettää juhannustaan rauhassa. Jos jotain kuitenkin sattuisi tapahtumaan, puhelimeen ladattu 112-sovellus auttaa hälytysajoneuvon kutsumisessa.

Turvallista juhannusta!

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan