Kotien vahingot ja murrot edelleen korkealla tasolla

Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna noin 5 200 kotitalouksien tulipaloa, yli 27 000 murtovahinkoa ja noin 28 000 vesivahinkoa. Korvauksia kotitalouksien omaisuusvahingoista maksettiin noin 196 miljoonaa euroa. Todellisia vahinkokustannuksia kotien henkilö- ja omaisuusvahingoista on mahdotonta edes arvailla.

​Vuoto- ja palovahingot nousivat edellisvuodesta. Murto- ja varkausvahinkoja korvattiin edellisvuotta vähemmän. Oleellista luvuissa on, että vahinkomäärät pysyvät korkealla tasolla vuodesta toiseen.

”Päivittäisissä rutiineissa ei tule mietittyä esimerkiksi tulipalon, vesivahingon tai murron mahdollisuutta”, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen. ”Tilannetta voisi parantaa omaa käyttäytymistä tarkentamalla ja kartoittamalla mahdolliset vaarat ja vaaratilanteet kodissa ja siten ennalta ehkäistä ikävät tapahtumat. Turvallisuutta voi parantaa myös erilaisilla teknisillä järjestelmillä.”

Suomessa asuntoihin kohdistuva rikollisuus on vielä kohtuullisella tasolla verrattuna muihin Euroopan maihin tai vaikkapa Pohjoismaihin. Silti on muistettava, että yksikin tapaus on liikaa rikoksen kohteeksi joutuneelle.

Viime vuoden yli 27 000:stä murto- tai varkausvahingosta varsinaisia asuntomurtoja oli 4 100 kappaletta ja kesäasuntoihin kohdistuneita murtoja yli 1 200 kappaletta. Asuntomurrot tehdään edelleen oven kautta joko piikillä, koukulla, vääntämällä tai avaimella. Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan pääsääntöisesti rappukäytävän ovesta.

”Jos asukkaat käyttäisivät lukoissa olevaa takalukitusta aina poistuessaan ja asunnon oveen asennettaisiin varmuuslukko ja sitä myös käytettäisiin, niin todennäköisyys joutua asuntomurron kohteeksi olisi varsin pieni”, Pänkäläinen huomauttaa.