KRP ja pankit syventävät yhteistyötä rahanpesun torjunnassa

 Yhteistyöllä muun muassa kehitetään tiedonvaihtoa ja torjuntaprosesseja. Kuva: Shutterstock.com

Keskusrikospoliisin (KRP) alainen rahanpesun selvittelykeskus syventää yhteistyötä pankkien kanssa rahanpesun torjumiseksi. Tällä Public-Private Partnerhip -mallin mukaisella yhteistyöllä muun muassa kehitetään tiedonvaihtoa ja torjuntaprosesseja. Yhteistyö liittyy valtioneuvoston harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelmaan.

KRP:n rikostarkastaja Jaakko Christensen kertoo yhteistyön tavoitteena olevan, että pankit ja rahanpesun selvittelykeskus vaihtavat lainsäädännön mahdollistamalla tavalla tietoja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ajankohtaisista ja nousevista rikollisuuden ilmiöistä sekä niiden riskeistä.

Lainsäädäntö määrittää tarkasti, mitä tietoja pankit voivat vaihtaa paitsi viranomaisten kanssa, myös alan sisällä. Esimerkiksi henkilö- tai yritystietojen vaihtaminen on kiellettyä, mutta epäilyttävistä rahansiirroista tietojenvaihto on toisinaan mahdollista.

Keskenään pankit eivät lain mukaan voi vaihtaa tietoja vaikkapa pankista toiseen siirtyvästä epäilyttävästä rahasummasta, vaikka tällainen tiedonvaihto tehostaisi rahanpesun torjuntaa. Christensen muistuttaa, että valtioneuvoston suunnitelmissa on myös rahanpesua ja siihen liittyvää tietojenvaihtoa koskettavan lainsäädännön arviointi ja kehittäminen.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mika Linna tervehtii viranomaisten ja pankkien yhteistyötä ilolla.

”Finanssisektorilla tätä on toivottu ja odotettu. Yhteistyötä poliisin kanssa on tehty pitkään muun muassa omaisuus-, petos- ja kyberrikosten torjumiseksi. Yhteistyön tiivistäminen tuo varmasti tuloksia tälläkin rintamalla.”