Kukoistava puu, ei kituliaita pensaita

Nordean liiketoimintajohtaja Sampsa Laine peräänkuuluttaa perinteisten finanssitoimijoiden ja fintech-yritysten yhteistyötä. Laine puhui fintech-yrityksiä ja tulevaisuuden finanssialaa käsittelevässä MoneyFintech-seminaarissa Helsingissä.

”Haluammeko puun, jolla on vahvat juuret ja useita eri suuntiin haarautuvia oksia vai joka puolella olevia pieniä pensaita?” Laine kysyy.

Laine viittaa vertauksellaan tilanteeseen, jossa pienet fintech-yritykset toimivat yhteistyössä perinteisten finanssikonsernien kanssa toinen toistaan sparraten. Toinen vaihtoehto on tilanne, jossa jokainen on omillaan, eivätkä eri valmistajien tuotteet puhu samaa kieltä:

”Haluavatko asiakkaat, että markkinassa on tuhat pientä yritystä, joista jokainen hallitsee pientä kapeaa osaa?”

Fintech-käsitteen alle mahtuu laaja skaala erilaisia henkilökohtaisen taloudenpidon helpottamiseen tai muuhun kaupankäyntiin liittyviä ohjelmia ja teknologioita. Osa finanssialan toimijoista kehittää uusia palveluja yhdessä uusien sovelluskehittäjien kanssa, ja molempien vahvuudet pääsevät esiin. Asiakkaat saavat päättää itse, missä ja milloin hoitavat asiansa omakätisesti niin pitkälle kuin mahdollista. Toisaalta asiakkaat haluavat henkilökohtaista palvelua useissa tilanteissa, joissa perinteisellä finanssialalla on vahvuutensa.

Laineen mukaan tulevaisuus vaatii yhteisiä standardeja: eri valmistajien sovellusten on puhuttava samaa kieltä. Lisäksi tekniikan ja alustojen on oltava avoimia, jotta parhaiden kehittäjien taidot pääsevät esiin. Tämä vaatii tarkkaa valvontaa ja turvallisuutta, ettei avoimuutta päästä käyttämään väärin.

”Tavoitteet eivät ole keskenään ristiriidassa vaan tukevat toisiaan,” Laine summaa.