Kuluttajan on viimeistään nyt opeteltava IBAN-tilinumero

Kuluttajien on viimeistään kesän aikana opeteltava IBAN-muotoinen pankkitilinumero. Tähän asti vanhanmalliset tilinumerot ovat toimineet, sillä pankit ovat tilisiirtoja käsitellessään muuntaneet automaattisesti kuluttajien syöttämät vanhanmalliset tilinumerot uudempaan IBAN-muotoon. Muunto loppuu lähikuukausien aikana.

​Muutos on osa yhtenäistä euromaksualuetta , SEPAa, jonka tarkoitus on helpottaa, nopeuttaa ja yhtenäistää maksamista euroalueella. SEPAn myötä rajat ylittävä maksaminen ja kaupankäynti helpottuvat.

Jotkut suomalaispankit ovat jo lopettaneet vanhanmallisten tilinumerojen hyväksymisen kuluttaja-asiakkaiden maksutapahtumissa.

Finanssialan Keskusliiton johtavan asiantuntijan Inkeri Tolvasen mukaan tilinumeroiden muuttuminen euroalueella on yhdentyvän euromaksualueen ydinasioita.

”Standardoitu tilinnumero mahdollistaa nopean rajat ylittävän maksamisen. Se on halvempaa, ja edistää maksujen automaattista käsittelyä. Muutoksen ansiosta Suomesta tilisiirron tekeminen vaikkapa Italiaan on ihan samanhintaista kuin tavallisen kotimaan tilisiirron tekeminen. Verkkopankki ei hyväksy virheellisesti naputeltuja IBAN-numeroita. Se estää näin maksun lähtemisen virheellisillä tiedoilla ja hylkäämisen vasta saajan pankissa”, Tolvanen kertoo.

Tilinumeroiden muutos on tapahtunut vähitellen. Ensimmäisen kerran tilinumeroiden muuttumisesta uudempaan muotoon ilmoitettiin jo useampi vuosi sitten. IBAN-tilinumero on tuttu myös laskuista, joten täytenä yllätyksenä vanhojen numeroiden poistuminen ei enää tule. Yritysten on pitänyt käyttää omassa maksuliikenteessään pelkästään IBAN-muotoisia numeroita marraskuun 2011 alusta lähtien.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat