Kun ruoka unohtuu, virta katkeaa – liesiturvalaitteella

Vanhus keittää itselleen ruokaa, poistuu keittiöstä vastaamaan puhelimeen ja unohtaa ruoat hellalle. Ruoka kärähtää, lieden päällä patalaput ottavat lieskaa ja katastrofi on valmis. Suomessa aiheutuu vuosittain noin 1000 palohälytystä sähköliesille ja -uuneihin unohtuneista ruoista. Tulipaloja vähentäisi standardoitu liesiturvalaite.

Liesiturvalaite havaitsee hellalla ruoanlaitossa tapahtuvan vaaratilanteen ja ilmoittaa siitä äänimerkillä kokkaajalle. Kaikki uuden standardin mukaiset liesiturvalaitteet myös katkaisevat liedestä automaattisesti virran jos hälytykseen ei reagoida. Jotkut liesiturvalaitteet sammuttavat mahdolliset liekit erillisellä sammutteella. Tähän asti erilaisia liesiturvalaitteita on kyllä ollut markkinoilla, mutta niiden toimivuutta ei ole valvonut kukaan. Tänä keväänä on julkaistu EN-standardi, jossa määritellään, millainen turvalaitteen on oltava, jotta se on luotettava ja toimii suunnitellulla tavalla. Finanssialan Keskusliitto julkaisee verkkosivuillaan listausta niistä liesiturvalaitteista, jotka täyttävät EU-standardin vaatimukset.

Kokkauslupa nuoremmille – ja vanhemmille

Tuhannesta vuosittaisesta liesipalohälytyksestä käytännössä kaikki johtuvat ruoanlaittajan virheestä. Joko ruoka on unohdettu tai sitten lähettyvillä on jotain syttyvää, joka leimahtaa liekkeihin. ”Liesiturvalaite toisi lisäturvaa paitsi vanhuksille ja muistisairaille, myös lapsiperheille. Jos liedessä on automaattinen liesiturvalaite, niin on paljon pienempi kynnys antaa lapsen opetella kokkaamaan liedellä”, kertoo Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero. Mero toivookin, että luotettavaksi todetut standardin mukaiset liesiturvalaitteet leviäisivät koteihin laajalti. ”Toistaiseksi standardin täyttävät laitteet ovat sellaisia, jotka antavat hälytyksen ja katkaisevat liedestä virrat ellei hälytykseen reagoida. Niitä, jotka sammuttaisivat erillisellä sammutteella orastavan tulipalon, ei ainakaan vielä ole standardit täyttävien laitteiden listalla”, Mero kertoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat