Kyberrikokset täytyy aina ilmoittaa – syyllinen voi löytyä muun jutun tutkinnassa

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi vuosi sitten pankkeihin kohdistuneen palvelunestohyökkäyksen rikostutkinnan. Petoksista ja muista yksittäisiin henkilöihin kohdistuneista kyberrikoksista kannattaa aina tehdä rikosilmoitus, sillä se on ainut tapa saada tekijät vastuuseen.

​Jos joutuu tietomurron tai maksuvälinepetoksen uhriksi, on rikosilmoituksen tekeminen tärkeää siitäkin huolimatta, että tilanne on selvitetty pankin kanssa. Rikosilmoituksen perusteella poliisi voi myöhemmin löytää syyllisen jonkun muun jutun tutkinnan yhteydessä. Asiasta kertoo viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

Rikosilmoituksen teon hyödyllisyydestä kertoo juuri valmistunut pankkien vuoden takaisia palvelunestohyökkäyksiä käsitellyt poliisitutkinta. Sen yhteydessä selvisi saman tekijän osallisuus rikokseen, jossa yksityishenkilöltä oli huijattu rahaa.

Tutkinnassa kävi ilmi, että palvelunestohyökkäyksistä epäilty tekijä on yhdessä toisen henkilön kanssa kalastellut itselleen suomalaisen yksityishenkilön pankkitunnukset ja onnistunut siirtämään tililtä rahaa. Poliisin mukaan teko oli toteutettu uhrin henkilökohtaiselle tietokoneelle asennetun haittaohjelman avulla. Pankin järjestelmiin ei oltu murtauduttu.

Jutut siirtyvät lähiaikoina syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat