Kysy Facebookissa suoraveloituksen päättymisestä

Suoraveloituksen päättymiseen on aikaa enää reilut puoli vuotta. Koska tieto ei ole tavoittanut kaikkia asianosaisia, on Finanssialan Keskusliitto yhteistyökumppaneineen palkannut virtuaalisen maksamisen asiantuntijan Bill Wirtasen käyttöönsä. Bill Wirtanen vastaa tykkääjiensä kysymyksiin Facebookissa 6.-17. toukokuuta. Bill auttaa sähköiseen maksamiseen liittyvissä kysymyksissä senkin jälkeen aina tammikuun loppuun 2014, jolloin suoraveloitus päättyy.

Bill Wirtasen tykkääjiin ja tukijoukkoihin kuuluvat Finanssialan Keskusliiton ja pankkien lisäksi If Vahinkovakuutusyhtiö, Suomen Yrittäjät, pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko HelMet, Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry sekä Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter. EETU, kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin, on nimennyt edustajakseen viestinnässä Mielenterveysseuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Pirkko Lahden.

Suoraveloitusta käyttävien yritysten on ehdittävä tehdä laskutustapoihinsa tarvittavat muutokset tammikuun 2014 loppuun mennessä. Kotimainen suoraveloitus päättyy silloin Euroopan Unionin asetuksella kaikissa euroalueen maissa. Päätös koskettaa Suomessa yli 37 500 yrittäjää ja kolmea miljoonaa kuluttajaa.

Suoraveloituksen päättyminen merkitsee, että kaikki suoraveloitusta käyttävät laskuttajat ja kuluttajat joutuvat ottamaan käyttöönsä korvaavan tavan lähettää ja maksaa laskuja. Pankit suosittelevat kuluttajien käyttöön suoraveloituksen tilalle e-laskua ja suoramaksua. Kuluttajalle suoramaksu toimii kuten suoraveloitus. Muut maksamistavat säilyvät muutoksessa ennallaan.

Finanssialan Keskusliiton arvion mukaan suuret laskuttajat muuntavat yhdessä pankkien kanssa suoraveloituksen e-laskuksi ja suoramaksuksi. Kaikki pienemmät laskuttajat eivät välttämättä tule näitä palveluja kuluttajalle tarjoamaan. Kuluttaja saa tällöin jatkossa laskuttajalta paperilaskun. Päätös laskutustavan valinnasta on laskuttajan.

Suoraveloituksen korvaavat maksutavat tulevat käyttöön vähitellen tämän vuoden aikana.


Käy Bill Wirtasen FB-sivuilla testaamassa oma sähköisyytesi ja tutustu tarkemmin Billiin ja hänen neuvoihinsa osoitteessa www.facebook.com/BillWirtanen

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat