Lähdössä pakoon lumetonta talvea? – muista matkavakuutus

Tulevana viikonloppuna 17.-19.1. järjestettäviltä matkamessuilta moni kävijä poistuu taskussaan liput unelmien lomakohteeseen. Finanssiala ry, ulkoministeriö ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta muistuttavat, että matkalle lähtiessä kannattaa aina tehdä matkustusilmoitus ja tarkastaa, että matkavakuutus on edelleen voimassa. Kannattaa myös tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen.

Finanssiala ry:n Vakuutustutkimuksen (2018) mukaan lähes 90 prosentilla suomalaisista on matkavakuutus aina matkustettaessa. Luku on pysynyt samalla tasolla jo useita vuosia. Kattava matkavakuutus antaa turvaa, jos ulkomailla sairastuu, loukkaa itsensä tai joutuu rikoksen uhriksi. Julkista terveydenhoitoa saa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Kallista erikoishoitoa se ei kuitenkaan korvaa.

”Ilman matkavakuutusta sairaalahoito, ambulanssikuljetukset ja muut kulut kaatuvat matkustajan kontolle. Niistä voi tulla jopa kymppitonnien lasku”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtaja Risto Karhunen.

Pulmatilanteissa auttaa myös ulkoministeriön neuvontapalvelu. Ulkoministeriön mukaan viime vuonna kirjattiin yhteensä lähes 91 000 konsulipalvelutapahtumaa, joista neuvonnan osuus oli n. 87 400. Luku on ennätyssuuri, mutta suuruus selittyy osin tarkemmalla tilastoinnilla.

Matkavakuutusten lisäksi toinen samansuuruisena pysytellyt luku on vähemmän mairitteleva. Kolmannes Vakuutustutkimuksen vastaajista kuvittelee edelleen, että Suomen valtio järjestää tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa. Karhunen muistuttaa, että valtio ei ole kotiinkuljetuspalvelu.

”Näitä ei-toivottuja tilanteita varten on jokaisen matkustajan omalla vastuulla hankkia kattava matkavakuutus”, Karhunen teroittaa.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on laatinut perustietopaketin matkavakuutuksista.