Lähimaksaminen ja rahan nosto kaupoista yhä suositumpaa

Käteisen rahan nosto kauppojen kassoilta yleistyy hitaasti mutta varmasti. Osin kyse on vielä palvelun tuntemattomuudesta. Kaupoille kyse on palvelutarjonnan laajentamisesta. Sen sijaan lähimaksaminen on lyömässä itseään läpi.

Kaupoista saatava käteinen on hyvä lisäpalvelu automaattiverkoston harventuessa. Automaattiverkoston karsiminen on suoraa seurausta käteisen käytön vähenemisestä maksuvälineenä.

Rahaa voi nostaa ainakin S-marketeista, K-kaupoista, R-kioskeista ja Tokmanneilta. Palvelu on ollut vähitellen laajenevana käytössä vuodesta 2013 alkaen. Osa kaupoista vaatii tuotteen ostamista rahannoston yhteydessä, osalla velvoitetta ei ole. Tätä ennen kortin höylääminen kioskien kassoilla on ollut epävirallisempaa ja tilannesidonnainen käytäntö eri puolilla Suomea.

S-marketista rahaa saavat vain S-pankin asiakkaat. Tokmanneilla, R-kioskeilla ja K-ryhmän kaupoissa pankki- ja korttivalikoima on laajempi.

”Nostomäärät ovat olleet koko ajan kasvussa sitä mukaa, kun palvelu on käynyt tunnetummaksi. Kaikki eivät vielä tahdo muistaa, että käteistä voi nostaa kaupan kassalta”, Keskon partner manager Hanna-Leena Lillstrang toteaa. ”Pystymme laajalla liikeverkostollamme tarjoamaan käteisnostopalvelua ympäri Suomen.”

R-kioskilla rahan nosto kassalta on nähty niin ikään hyvänä vetovoimatekijänä. ”Käteisen nostomahdollisuus tuo meille asiakkaita. Palaute asiakkailta on ollut hyvää”, business manager Sanna Toijonen kertoo.

Lähimaksaminen on turvallista

Vaikka käteisnostot laajenevat kaupan puolelle, maksetaan korteilla jatkuvasti enemmän ja käteistä käytetään vähemmän. Käteisnostojen määrä laskee jatkuvasti.

”Tulevaisuudessa maksamisen trendi tältä osin ei äkillisesti eikä radikaalisti muutu. Maailma muuttuu ja maksaminen sen myötä. Uudet maksamisen innovaatiot tuovat tehokkuutta maksamiseen esimerkiksi lähimaksamisen muodossa”, Finanssialan Keskusliiton korttimaksamisen asiantuntija Kirsi Klepp sanoo. ”Jonkin aikaa käteisen rahan nostot kauppojen kassoilta voivat kasvaa, mutta eivät pitkällä aikavälillä.”

Suomen Pankin maksuliiketilastojen mukaan suomalaiset maksoivat viime vuonna 28,6 miljoonaa kertaa debit-maksukortin lähimaksuominaisuudella. Rahaa lähimaksuin liikkui 230 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 lähimaksuominaisuutta käytettiin vain 3,3 miljoonaa kertaa ja rahaa liikkui 30 miljoonaa euroa.

”Lähimaksaminen on nopea ja kätevä tapa hoitaa maksutapahtuma. Lähimaksuominaisuutta voi myös käyttää huoletta. Se on yhtä turvallinen tapa käyttää korttia kuin totutumpi pin-koodin näppäily”, sanoo Kirsi Klepp.