Liian moni uskoo Suomen valtion auttavan matkasairauden yllättäessä

Finanssialan Keskusliiton teettämän vakuutustutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista (43%) uskoo virheellisesti Suomen valtion järjestävän kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman satuttua. Joka kymmenes ei tiedä, mikä on valtion rooli ongelmatilanteissa matkalla. 

​”On hämmästyttävää, että entistä useampi suomalainen luulee, että valtio pelastaa ulkomailla hätään joutuneen matkustajan. Näin ei asia useimmiten ole. Suomen kansalainen on matkustaessaan pääsääntöisesti aina itse vastuussa itsestään”, toteaa johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta Finanssialan Keskusliitosta.

Kaksi vuotta sitten teetetyssä edellisessä vakuutustutkimuksessa 38 prosentilla vastaajista oli virheellinen käsitys matkustusturvastaan. Vakuutustutkimuksiin 2010 ja 2012 haastateltiin yli tuhat 15-79–vuotiasta suomalaista.

Matkalle ei kannata lähteä ilman matkavakuutusta

Kattavan matkavakuutuksen ottaminen on kaikille matkaajille tärkeää. Valtio ei korvaa matkailijalle syntyviä ylimääräisiä kustannuksia. Suomen edustustot ulkomailla kuitenkin neuvovat ja avustavat pulaan joutuneita matkailijoita käytännön asioiden hoidossa.

Mari Pekonen-Ranta kertoo, että Kelasta saatavan eurooppalaisen sairaanhoitokortin turvin voi saada välitöntä sairaanhoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä, mutta se ei kata esimerkiksi kotiuttamisesta aiheutuneita kustannuksia. Mahdolliset ambulanssilennot nostavat kulut erittäin korkeiksi.

Jos matkustajalle sattuu lomamatkalla ikävästi, voi hoitopäivän kustannus potilaalle olla paikallisessa sairaalassa tuhansia euroja. Vakavissa sairaustapauksissa kokonaiskustannus voi nousta jopa kymmeniin, ellei satoihin tuhansiin euroihin kotiinkuljetuksineen.

”Henkilövahingot kattava matkavakuutus on aina suositeltava. Se korvaa matkasairauden tai -tapaturman hoitokulut vakuutusehdoissa mainitussa laajuudessa. Myös kroonisen sairauden pahentumisesta aiheutunut akuutti hoito korvataan”, Pekonen-Ranta toteaa.

Vakuutus korvaa lisäksi vakuutusyhtiön hyväksymän sairaskuljetuksen kotimaahan sekä kuolemantapauksessa kotiinkuljetuksen tai hautauskulut ulkomailla. Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen korvataan vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa, kun matkavakuutus on otettu viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa.

Matkavakuutukseen voi liittää turvan myös matkatavaroille. Vakuutuksesta korvataan muun muassa matkatavaroiden varkaus- ja rikkoontumisvahingot sekä välttämättömyystarvikkeiden hankintakustannukset matkatavaroiden myöhästyessä.

Matkavakuutukset ovat vapaaehtoisia vakuutuksia ja niiden ehdoissa on yhtiökohtaisia eroja.

Mari Pekonen-Ranta muistuttaa, että matkalle lähtijän kannattaa tutustua vakuutusten sisältöön ja voimassaoloon. On myös aiheellista selvittää etukäteen, kuuluvatko esimerkiksi lomaharrastukset vakuutuksen korvauspiiriin vai vaativatko ne laajennettua vakuutusturvaa. Perheen kanssa matkustettaessa on hyvä tarkistaa, sisältyvätkö lapset vanhempien vakuutukseen.

Suomen ulkoministeriö (UM) suosittelee aina matkavakuutuksen ottamista. UM kehottaa myös tutustumaan matkustustiedotteeseen ennen matkaa sekä matkustusilmoituksen tekemistä. Palvelut löytyvät myös mobiiliosoitteesta m.formin.fi.

Lisätietoja:
johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta, puh 020 793 4213

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat