Liikennevahinkojen määrät palailevat kohti koronaa edeltävää tasoa

Lähes puolet vuoden 2021 liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla, huoltoasemilla, pihoilla ja vastaavilla alueilla. Kuva: Panumas Yanuthai / Shutterstock
  • Vuonna 2021 sattui runsaat 91 400 liikennevakuutuksesta korvattua vahinkoa. Kasvua edellisvuoteen oli 11 prosenttia.
  • Määrä nousi koronavuoden 2020 ennätysmatalista lukemista, mutta ei palannut koronaa edeltävälle tasolle.
  • Vaikeasti vammautuneiden uhrien määrä oli toiseksi korkein kymmeneen vuoteen.
  • Luvut selviävät Liikennevakuutuskeskuksen alaisen Onnettomuustietoinstituutin liikennevahinkotilastosta.

Liikennevahinkojen kokonaismäärä vuonna 2021 oli 91 419 vahinkoa. Kasvua vuoteen 2020 eli ensimmäiseen koronavuoteen verrattuna oli noin 11 prosenttia. Määrä jää koronaa edeltäneiden vuosien alle, jolloin sattui pahimmillaan yli satatuhatta liikennevahinkoa.

Viime vuonna tapahtuneista liikennevahingoista arvioidaan maksettavan korvauksia yhteensä 388 miljoonaa euroa. Lähes puolet vahingoista tapahtui pysäköintialueilla, huoltoasemilla, pihoilla ja vastaavilla alueilla. Yli puolet pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli peruutusvahinkoja.

Vaikeasti vammautuneita oli 362, mikä on toiseksi eniten kymmeneen vuoteen. Joka kolmas liikennevahingoissa vaikeasti vammautuneista oli mopoilija tai moottoripyöräilijä.

”Liikennevakuutuksesta korvattujen vahinkojen lisäksi liikenteessä aiheutuu paljon vakavia vammautumisia esimerkiksi polkupyörillä ja sähköpotkulaudoilla kaatumisista”, muistuttaa Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari tiedotteessa.