Loman pilaa ilmaan haihtuva valemökki

Lomahymy hyytyy, jos reissun ajaksi varattua mökkiä tai majoitusta ei ole lainkaan olemassa. Tänä kesänä lomalaisia ovat ilmaantuneet riivaamaan petokset, joissa tarjotaan vuokralle olematonta mökkiä tai huoneistoa. Majoitusta varatessa kannattaa tehdä pientä salapoliisityötä.

”Vain pieni osa verkossa tapahtuvista huijauksista ilmoitetaan viranomaisille”, harmittelee Finanssiala ry:n petos- ja talousrikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen. ”Viranomaisille ilmoittaminen kannattaa aina, sillä se on ainoa konsti saada huijarit kuriin.”

Erilaiset verkossa tapahtuvat huijaukset ovat lisääntyneet selvästi. Tuore ilmiö on juuri lomakauteen sopivat loma-asuntohuijaukset. ”On kova tarve päästä juhannuksena mökille tai saada kaveriporukalle festarireissun ajaksi majoitus kuntoon. Kun kysyntä on kesätapahtumien vuoksi kova, myös huijareille paikka on otollinen”, Karhunen kertoo. ”Himoksen juhannusfestareilla oli vuokralle laitettu mökki, josta oli jäljellä vain perustukset.”

Tee salapoliisityötä

Yksi konsti välttyä huijauksilta on luottaa vain tunnettuihin ja arvostettuihin vuokravälittäjiin. Kun majoituksen vuokraa, kannattaa tehdä vähän salapoliisityötä ja hakea vuokranantajan tietoja verkosta. Jos vuokranantajan puhelinnumeroa ei löydy tai se on salainen, voi se olla merkki siitä, että vuokranantajalla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

”Verkosta vuokrattaessa kannattaa käyttää Googlen käänteistä kuvahakua, jolla vai katsoa, onko kuvan mökki todella siellä missä sen sanotaan olevan. Jos on vuokraamassa mökkiä Tahkolta ja samanlainen mökin kuva löytyy Leviltä, niin on helppo päätellä, että kyseessä on huijaus”, Karhunen kertoo.

Epäilyttäviin vuokrakohteisiin ei kannata antaa luottokorttitietojaan eikä sopia ainakaan käteismaksusta. Käteismaksun vaatiminen voi olla merkki harmaasta taloudesta.

Korttipakka kesäkuntoon

Kesäreissulle lähtiessä kannattaa myös laittaa oma maksukorttiarsenaali kuntoon. Maksukortteja kannattaa olla kaksi, joista toinen reservissä varsinaisen kortin katoamisen varalta. Kortti kannattaa jättää esimerkiksi majoitukseen säilöön päiväreissujen ajaksi.

Reissuun lähtiessä kannattaa tarkistaa omasta pankista maksukortin maarajaukset. Kortti ei näin ollen käy maksuvälineenä kuin siellä, missä itse on. Samalla kuntoon kannattaa laittaa korttien maksu- ja nostorajat. Näin kortin kadotessa vahingon määrä on rajattu. Rajaukset voi tehdä yleensä verkkopankissa.

Video-ohje käänteisen kuvahaun tekemiseen