Luistele viisaasti – luistimilla!

Alkutalven liukkaat kelit usein yllättävät jalankulkijan ja kävelystä tuleekin luistelua. Pysy pystyssä -kampanja herättelee jälleen kerran suomalaisia huomioimaan liukastuvat kelit. Kävellessä kannattaa keskittyä kävelemiseen, sillä kiire tai esimerkiksi kännykän selailu vievät huomion itse asiasta.

Liukastuminen voi kohdata kenet tahansa ikää katsomatta. ”Kukaan ei varmasti suunnittele kaatuvansa, joten liukkaisiin varautuminen kannattaa – se ei ole ikä- vaan olosuhdekysymys. Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla. Kiireen välttämisen ja kävelyyn keskittymisen lisäksi liukuesteet tai pitäväpohjaiset kengät ovat helppo tapa ehkäistä liukastumisia. Kannattaa myös seurata jalankulkusäätä”, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.
Vältä kiirettä, varaa riittävästi aikaa, keskity kävelyyn – siinä yksinkertaiset vinkit pysyä pystyssä.

Näin varaudut liukkaisiin ja pysyt pystyssä:

  • Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  • Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.
  • Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
  • Käytä liukuesteitä liukkailla – kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.
  • Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta – tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.
  • Tiedosta erityisesti näin pikkujouluaikaan, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Lisätietoa kampanjasta: http://www.kotitapaturma.fi/pysy-pystyssa/