Luonnonkatastrofeja ennätysmäärä 2015 – korvattavat vahingot jäivät pieniksi

Luonnonilmiöistä aiheutuneiden vahinkojen lukumäärä oli viime vuonna maailmanlaajuisesti suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2015 katastrofit olivat kuitenkin korvausmääriltään alhaiset verrattuna pitemmän ajan keskiarvoon. Vakuutusyhtiöt korvasivat vahinkoja 37 miljardia dollaria kun keskimääräinen odotus olisi ollut 62 miljardia. Tiedot ilmenevät sveitsiläisen jälleenvakuutusyhtiö Swiss Ren Sigma 1/2016 –julkaisusta.

​Alhaiset korvausmäärät johtuvat Finanssialan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaaren mukaan siitä, että vakuutettuihin kohteisiin katastrofeista osui vain noin kolmasosa. Yhteensä vahinkoja aiheutui 92 miljardin dollarin edestä.

”Teollistuneissa maissa vakuutukset kattavat yleensä riskit hyvin, mutta kehitysmaissa vakuuttamattomuus on yleistä”, Esko Kivisaari muistuttaa.

Viime vuoden suurin yksittäinen vahinko ei ollut luonnonilmiöistä aiheutuvaa. Kyseessä oli Kiinassa tapahtunut Tianjinin sataman räjähdysonnettomuus. Luonnonkatastrofeja tapahtui eri puolilla maailmaa ennätysmäisesti lähes 200 ja yli 26 000 ihmistä sai niiden seurauksena surmansa. Vaikka suurin tapahtuma oli räjähdysonnettomuus, aiheuttivat luonnonilmiöt valtaosan eli 28 miljardia korvatusta kokonaissummasta 37 miljardista.

Lue lisää Sigma 1/2016