Luonnonkatastrofivahingot viime vuonna vähäiset

Luonnonkatastrofien maailmanlaajuisesti aiheuttamat vahingot jäivät viime vuonna aiempaa pienemmiksi. Suurelta osin kyse on hiljaisesta hurrikaanikaudesta. Myös yksittäinen, todella suuren kokoluokan luonnonkatastrofi loisti poissaolollaan.

Yhteensä luonnonkatastrofeista aiheutui viime vuonna noin 93 miljardin euron vahingot. Vahingoista 26 miljardia euroa oli vakuutettuja. Vuosi sitten tappiot olivat noin 119 miljardia euroa, joista vakuutettuja 33 miljardia euroa. Tiedot ovat peräisin saksalaisen jälleenvakuutusyhtiön Munich Ren keräämistä tiedoista.

Vahingot olivat verraten pieniä myös pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattaessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana inflaatiokorjatut vahingot ovat olleet keskimäärin 161 miljardia euroa joista vakuutettujen vahinkojen osuus on ollut 49 miljardia euroa. Kolmenkymmenen vuoden inflaatiokorjattu keskiarvo on ollut 110 miljardia euroa, joista 28 miljardia vakuutettuja.

7 700 ihmisuhria

Luonnonkatastrofeissa menetti henkensä viime vuonna noin 7 700 ihmistä. Edellisvuonna kuolonuhreja oli 21 000. Pitkän ajan keskiarvot alitettiin myös reippaasti: Viimeisen kymmenen vuoden aikana luonnonkatastrofien vuoksi on vuosittain kuollut keskimäärin 97 000 ihmistä ja kolmenkymmenen vuoden aikana noin 56 000 ihmistä.

Eniten ihmishenkiä menetettiin Intian ja Pakistanin syyskuisissa tulvissa, joissa kuoli 665 ihmistä. Kalleimmat vahingot aiheutuivat trooppisen sykloni Hudhudin iskiessä Intian itärannikolle. Se aiheutti yksin lähes 6 miljardin euron arvoiset vahingot. Vakuutusalalle kallein lasku aiheutui Japanin talvimyrskyjen kovista lumisateista, joiden kuluja vahinkovakuutusyhtiöt maksoivat 2,6 miljardia euroa.

Matalammissa vahingoissa on Munich Ren asiantuntijoiden arvion mukaan kyse paitsi vähäisemmistä Amerikan mannerta koetelleista hurrikaaneista – vain 9 nimettyä viime vuonna, kun pitkän ajan keskiarvo on 11 nimettyä myrskyä – myös kehittyneistä varoitusjärjestelmistä. Esimerkiksi ennen trooppisen sykloni Hudhudin iskemistä Intiaan ja taifuuni Hagupitin saapumista Filippiinien rannikolle viranomaiset olivat pystyneet varoittamaan ihmisiä saapuvasta rajuilmasta.