Maksamaton mopovakuutus kostautuu vuosien päästä

Keväisin mopojen ja kevytmoottoripyörien laiminlyötyjen liikennevakuutusten määrä nousee reippaasti. Jos pakollista liikennevakuutusta ei ota, etenee se automaattisesti pahimmillaan ulosottoon ja aiheuttaa alaikäiselle maksuhäiriömerkintöjä. Ilman liikennevakuutusta ajeleva nuori asettaa tulevaisuutensa erittäin suureen vaaraan.

Tällä hetkellä alaikäisten nimissä olevista mopoista, kevytmoottoripyöristä, moottorikelkoista ja mönkijöistä on pakollinen liikennevakuutus ottamatta noin kahdellasadalla. Suurin osa näistä on mopoja.

Ottamattomien mopovakuutusten määrään tulee aina keväisin piikki.

”Tiet kun sulavat, aletaan mopokauppaa tehdä. Uusi omistaja ei aina muista tai viitsi ottaa pakollista liikennevakuutusta, ja silloin me saamme siitä Trafin ja omien rekisteriemme perusteella tiedon”, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) yksikönjohtaja Janne Jumppanen.

Maksamaton liikennevakuutus kävelee vastaan lainaneuvottelussa

Vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ovatko alaikäisen lapsen liikennevakuutukset todella kunnossa. Mopot ja mönkijät on vakuutettava, vaikka niillä ei edes ajettaisi yleisillä teillä, vaan vain pitkin metsiä.

Nuori ei välttämättä aina kerro vanhemmille vakuutusvaikeuksista, vaan salaa karhukirjeet tai hummaa vakuutusmaksuun tarkoitetut rahat.

Liikennevakuutuskeskus ryhtyi vuonna 2010 lähettämään vanhemmille kirjeen, jos alaikäisen lapsen maksamaton liikennevakuutusmaksu oli menossa perintään. Käytäntö on osoittautunut kannattavaksi, sillä ulosottoon asti menevien vakuutusmaksujen määrä on tipahtanut merkittävästi. Viime vuonna vanhemmille lähti kirjeitä 138.

Liikennevakuutuskeskuksen perintäasiantuntijan Ari Oksan mukaan nuorista löytyy myös uhmakkuutta.

”Tulee puhelinsoittoja, joissa uhmakkaasti todetaan, ettei laskua makseta. Totean isällisesti, että mieti nyt vähän. Luottohäiriömerkinnästä ei välttämättä ole haittaa nyt, mutta tulevaisuutta se hankaloittaa – kuten vaikka puhelinoperaattorin vaihtamista”, Oksa toteaa.

”Osa näistä huolettomista nuorista herroista soittelee sitten vuosien päästä pankin tiskiltä, kun lainaa ollaan hakemassa, että mitäs nyt kun on tiedoissa luottohäiriömerkintä vuosien takaa ja velkojana LVK.”

Vakuuttamattomalla mopolla nuoren tulevaisuus vaarassa

Vakuuttamattomalla mopolla tai moottoripyörällä ajelun vaaroja ei aina tajuta täysin. Mikäli ilman vakuutusta suhaileva mopoilija joutuu onnettomuuteen ja vammautuu, on hän täysin vakuutusturvan ulkopuolella.

Vakuutus korvaa onnettomuudessa vastapuolelle ja kyydissä olijoille sattuneet vahingot täysimääräisenä, mutta vakuuttamattoman mopon kuski itse on vakuutussuojaa vailla.

”Tässä puhutaan merkittävästä vakuutusturvan menetyksestä”, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Pia Santavirta. ”Mikäli liikenneonnettomuuden seurauksena vammautuu työkyvyttömäksi, korvaa vakuutus hoidon lisäksi oletetun työelämän tulotason täysimääräisenä vammautuneelle.”