Maksuliikenteen kyberturvallisuutta testaava harjoitus huipentuu roolipeliin

Mukana harjoituksessa on 120 organisaatiota. Finanssialan yritysten ja viranomaisten lisäksi osallistujia on muilta huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä toimialoilta, kuten tele- ja ICT-, vartiointi- ja media-aloilta.
  • TIETO22-harjoituksen fokuksessa on finanssialan kyberturvallisuus
  • Harjoitus on Suomen suurin eri toimialoilla toimivien yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitus laajojen kyberhäiriöiden varalta.
  • Harjoituksen päättävä purkutilaisuus on 9. marraskuuta 2022.

TIETO22-harjoituksessa testataan yhteiskunnan keskeisiä palveluita tuottavien yritysten selviämistä kyberhäiriöistä sekä viranomaisten tukitoimia yritysten toimintakyvyn palauttamiseksi. Mukana harjoituksessa on 120 organisaatiota. Finanssialan yritysten ja viranomaisten lisäksi keskeiset tele- ja ICT-palveluntuottajat, vartiointiliikkeet ja media-ala. Lisäksi harjoitukseen osallistuvat Huoltovarmuuskeskus, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Puolustusvoimat, Yleisradio sekä poliisi.

Helmikuussa alkanut Suomen suurin yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitus TIETO22 lähenee loppuaan. Harjoitus huipentuu 20.–22. syyskuuta järjestettävään roolipeliin, jossa yritykset ja viranomaiset harjoittelevat yhdessä toimintaa kuvitteellisessa laajassa maksuliikennehäiriössä.

Roolipelin käsikirjoitusta ja skenaarioita ei vielä paljasteta julkisuuteen. TIETO22-harjoituksen purkutilaisuudessa 9. marraskuuta selviää, miten toimijat selvisivät harjoituksesta.

FA:n toimia harjoituksessa koordinoiva johtaja Niko Saxholm korostaa, että varautumista on ylläpidettävä säännöllisin harjoituksin. Finanssiala on kehittänyt kyberturvallisuuttaan johdonmukaisesti, ja on tärkeää, että saavutettu taso kyetään säilyttämään.

”Finanssiala palvelee kansalaisten lisäksi yrityksiä ja julkista sektoria. Ei ole sellaista arvoketjun osaa, missä finanssiala ei olisi kriittisessä roolissa. On tärkeää, että myös alan toimijoita muistutetaan omasta roolistaan”, Saxholm pohtii.

Harjoituksen organisoinnista vastaa Huoltovarmuusorganisaation Digipooli yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa. Harjoituksen järjestämisestä vastaa Huoltovarmuuskeskus. TIETO-harjoituksia on järjestetty säännöllisesti joka toinen vuosi 1980-luvun lopusta asti.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan