Maksutapahtumien volyymit edelleen kasvussa, siirtyminen SEPAan hidasta, E-laskun suosio lisääntyy

Pankkien välittämien maksutapahtumien määrä on edelleen kasvanut. Kasvu oli viime vuonna 4,5 prosenttia. Myös maksujärjestelmien konekielisyysaste nousi 98 prosenttiin. Tänään julkistetuissa vuoden 2009 kotimaan maksuliiketilastoissa ei vielä SEPA-muutoksista näy kuin häivähdys korttimaksamista lukuun ottamatta. SEPA-muotoisia tilisiirtoja oli vuoden 2009 loppuun mennessä ainoastaan 0,5 promillea kaikista tilisiirroista.

– Muutos SEPA-maailmaan on edennyt hitaasti.  Vaikka suurimmalla osalla yrityksistä on SEPA-projekti jo käynnissä, on tärkeää, että kaikki yritykset käynnistävät toimenpiteet SEPA:an siirtymiseksi ,  johtaja Päivi Pelkonen Finanssialan Keskusliitosta toteaa.  Kotimaiset tilisiirtostandardit ovat voimassa enää tämän vuoden loppuun, vaikka pankit ja ohjelmistotalot tarjoavatkin niitä vielä erillispalveluna syksyyn 2011 asti.

Korttimaksuja käsittelevistä maksupäätteistä sen sijaan yli puolet on jo sirukortteja lukevia  EMV-maksupäätteitä.  Kasvua edellisestä vuodesta on lähes 50 prosenttia.

–  Muutosvauhti on nopea, mutta edelleenkin vain magneettijuovakortteja lukevia maksupäätteitä on paljon. 1.1.2011 alkaen sirullisen maksukortin tiedot on aina luettava kortin sirulta, Päivi Pelkonen toteaa.

Korttimaksujen määrä kasvoi viime vuonna 6 prosenttia. Myös debit-korttien määrät ovat lisääntyneet  tasaista tahtia vuodesta 2005 samaan aikaan kun pankkikorttien määrä on vähentynyt.

Verkkopankin ja e-laskun käyttö edelleen kasvussa

Verkkopankkisopimukset kasvoivat vuoden 2009 loppuun mennessä 4,9 miljoonaa kappaleeseen. Myös pankkien Tupas-tunnistusten käyttö ja lisääntyneen verkkokaupan myötä verkkopankeissa tehtävien maksujen määrä ovat kasvaneet merkittävästi.

Yhä useammat kuluttajat vastaanottavat laskuja verkkopankkiinsa. e-laskusopimusten määrä olikin vuoden 2009 lopussa lähes 2,5-kertainen edelliseen vuoteen verrattuna ja pankkien kautta välitettyjen verkkolaskujen määrä kasvoi yli 60 prosenttia.