Markkinoiden epävarmuus laski työeläkevaroja alkuvuonna

Suomalaisten työeläkevarat laskivat hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Maaliskuun lopussa varoja oli 199,6 miljardia. Luku laski 0,3 miljardilla. Työeläkevakuuttajat Telan mukaan summaa pudotti epävarmuus osakemarkkinoilla.

Osakemarkkinoiden epävarmuutta aiheutti Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan aiheuttama protektionismin pelko. Viimeksi sijoitusvarat laskivat yhden vuosineljänneksen aikana tasan kaksi vuotta sitten. Tällöinkin yhtenä laskun syynä oli rahoitusmarkkinoiden haastava ja epävarma tilanne.

Epävarmuus on myrkkyä talouskasvulle ja työllisyyden kehitykselle, joiden vaikutukset ulottuvat myös suomalaisen työeläkejärjestelmän rahoitukseen, sanoo Telan analyytikko Peter Halonen tiedotteessa.

Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta.