Matkalla voi sattua – Turvaksi matkavakuutus

​Lomamatka saa joskus ikävän käänteen, jos sairastuu tai loukkaa itsensä. Sairaala- ja hoitokulut voivat vakavissa tapauksissa nousta kymmeniin, jopa satoihin tuhansiin euroihin. Silti lähes kolmannes suomalaisista matkaajista uskaltautuu matkalle ilman matkavakuutusta. Opiskelijoista peräti 45 prosenttia matkustaa ilman vakuutusta.

Suomalaisilla on usein väärä käsitys valtion roolista matkailijan turvana. Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan peräti 38 prosenttia suomalaisista uskoo virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kansalaisilleen kotiinkuljetuksen matkalla sattuneen vakavan sairauden tai tapaturman kohdatessa.

Vakuutusasiantuntija Mari Pekonen-Ranta Finanssialan Keskusliitosta muistuttaa, että Suomen kansalainen on matkustaessaan pääsääntöisesti aina itse vastuussa itsestään.

– Kattavan matkavakuutuksen ottaminen on kaikille matkaajille ehdottoman tärkeä. Valtio ei korvaa matkailijalle syntyviä ylimääräisiä kustannuksia. Suomen edustustot ulkomailla kuitenkin neuvovat ja avustavat pulaan joutuneita matkailijoita käytännön asioiden hoidossa.

– Kelasta saatavan eurooppalaisen sairaanhoitokortin turvin voi saada välitöntä sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä, mutta se ei kata esimerkiksi kotiuttamisesta aiheutuneita kustannuksia. Jos tarvitaan vaikkapa ambulanssilentoa, nämä kulut voivat nousta hyvinkin suuriksi, Pekonen-Ranta sanoo.

Henkilövahingot kattava matkavakuutus on aina suositeltava. Se korvaa matkasairauden tai –tapaturman hoitokulut vakuutusehdoissa mainitussa laajuudessa. Myös kroonisen sairauden pahentumisesta aiheutunut akuutti hoito korvataan. Vakuutus korvaa lisäksi vakuutusyhtiön hyväksymän sairaskuljetuksen kotimaahan sekä kuolemantapauksessa kotiinkuljetuksen tai hautauskulut ulkomailla. Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen korvataan vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa, kun matkavakuutus on otettu viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa.

Matkavakuutukseen voi liittää turvan myös matkatavaroille. Vakuutuksesta korvataan muun muassa matkatavaroiden varkaus- ja rikkoontumisvahingot sekä välttämättömyystarvikkeiden hankintakustannukset matkatavaroiden myöhästyessä.

Matkavakuutukset ovat vapaaehtoisia vakuutuksia ja niiden ehdoissa on yhtiökohtaisia eroja. Mari Pekonen-Ranta kehottaakin matkaajia tutustumaan vakuutusten sisältöön ja voimassaoloaikaan. Kannattaa myös selvittää etukäteen, kuuluvatko esimerkiksi lomaharrastukset vakuutuksen korvauspiiriin vai vaativatko ne laajennettua vakuutusturvaa. Perheen kanssa matkustettaessa on hyvä tarkistaa, sisältyvätkö lapset vanhempien vakuutukseen.

Lisää tietoa matkavakuutuksista ja turvallisesta matkustamisesta:

Matkalla voi sattua –esite
www.fine.fi
www.formin.fi
vakuutusyhtiöiden nettisivut

Lisätietoja:
vakuutusasiantuntija Mari Pekonen-Ranta, puh. 020 793 4213
viestintäpäällikkö Marjo Lapatto, puh. 020 793 4202

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat