Matkavakuutus mukaan reissuun

Lomamatka saa joskus ikävän käänteen, jos sairastuu tai loukkaa itsensä. Sairaala- ja hoitokulut voivat vakavissa tapauksissa nousta kymmeniin, jopa satoihintuhansiin euroihin. Henkilövahingot kattava matkavakuutus onkin aina suositeltava, kun lähtee reissuun.

​Finanssialan Keskusliiton teettämän vakuutustutkimuksen mukaan noin 30 prosenttia suomalaisista lähtee matkalle ilman henkilövahinkoja korvaavaa matkavakuutusta. Suomalaisilla on myös valitettavan usein väärä käsitys valtion roolista matkailijan turvana. Peräti 43 prosenttia kansalaisista uskoo yhä virheellisesti, että Suomen valtio järjestää heille tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan sairauden tai tapaturman kohdatessa.

”Suomen kansalainen on matkustaessaan aina pääsääntöisesti itse vastuussa itsestään”, muistuttaa johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta Finanssialan Keskusliitosta.

Matkavakuutuksen ohella Eurooppaan matkustavien kannattaa hankkia Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oikeuttaa kohdemaan julkiseen sairaudenhoitoon. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata esimerkiksi käyntejä yksityislääkärillä tai ambulanssilentoja Suomeen.

Henkilövahingot kattava matkavakuutus (matkustajavakuutus) korvaa matkasairauden tai –tapaturman hoitokuluja. Myös kroonisen sairauden pahentumisesta aiheutunut akuutti hoito korvataan. Vakuutus korvaa lisäksi vakuutusyhtiön hyväksymän sairaskuljetuksen kotimaahan sekä kuolemantapauksessa kotiinkuljetuksen tai hautauskulut ulkomailla. Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen korvataan vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa, kun matkavakuutus on otettu viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Matkavakuutukseen voi liittää turvan myös matkatavaroille.

Matkavakuutukset ovat vapaaehtoisia vakuutuksia ja niiden ehdoissa on yhtiökohtaisia eroja. Mari Pekonen-Ranta kehottaa matkaajia tutustumaan etukäteen vakuutusten sisältöön. Kannattaa myös selvittää, kuuluvatko esimerkiksi lomaharrastukset vakuutuksen korvauspiiriin ja sisältyvätkö lapset vanhempien vakuutukseen.

Myös ulkoministeriö muistuttaa suomalaisia matkailun turvallisuuteen liittyvistä asioista. Matkalle lähtiessäsi on hyvä muistaa kolme M:ää: matkustustiedote, matkustusilmoitus ja matkavakuutus.

Tutustu ulkoministeriön uusiin matkustusturvallisuussivuihin.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat