Matkustaessa muistettava 4 ämmää

Matkailevan suomalaisen on ensiarvoisen tärkeää hoitaa neljä ämmää kuntoon ennen matkalle lähtöään: ne ovat matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matka-asiakirjat. Lisäksi oman luottokortin ominaisuuksiin kannattaa luoda tarkastava silmäys.

​Ennen matkalle lähtöään kannattaa pyörähtää Ulkoministeriön ja Poliisin yhteisellä matkustusturvallisuus.fi -sivustolla, jossa Madventuresin Riku antaa matkailijoille vinkkejä. Vinkit on tiivistetty neljään M-kirjaimeen. (linkki )

Matkustustiedote

Matkustustiedote on hyvä lukea läpi ennen lähtöä. Sieltä saat maakohtaista tietoa ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta, mahdollisista levottomuuksista ja vältettävistä paikoista, kulttuurieroista tai vaikkapa liikenteestä.

Matkustusilmoitus

Kuvitelkaa itsenne pahaa-aavistamattomina reissaamassa vaikkapa Nepalin maanjäristyksen, Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden tai Filippiinien taifuunin yllättäminä. Vastaavissa tilanteissa ulkoministeriö voi lähettää varoituksia, ohjeita tai muita pelastumiseen auttavia tietoja kaikille niille, jotka ovat tajunneet tehdä matkustusilmoituksen.

Matkavakuutus

Suomen valtio ei pelasta kenenkään nahkaa ulkomailla. Matkavakuutuksesta säästäminen on todella turha säästö verrattuna vaikka kolmenkymmenen tonnin ambulanssilentoon tai tuhannen euron sairaalavuorokauteen Thaimaassa.

Matka-asiakirjat

Maailmalla ei kannata pelleillä puutteellisten matkustusasiakirjojen kanssa. Esimerkiksi passin on hyvä olla voimassa puoli vuotta reissun jälkeen ja viisumien on oltava kunnossa.

Kun maailmalle lähtee, kannattaa tarkistaa omasta pankista oman luottokortin mahdolliset maarajaukset. Jos kortilleen on asettanut maarajauksia siten, että niiden käyttö on estetty esimerkiksi kotimaan ulkopuolella, täytyy kortin toiminta sallia matkansa ajaksi ja muistaa asettaa maarajaus uudestaan matkan jälkeen.

Luottokortin luottolimiitti on myös hyvä tarkistaa ennen matkaa ja asettaa raja järkevälle tasolle. Viimeisenä tekona kännykän muistiin on tallennettava kortin sulkupalvelun numero siltä varalta, että kortti vohkitaan tai sen onnistuu hävittämään.