Ministeri Saarikolta viisas linjaus velkakatosta

Kuva: Shutterstock

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoo STT:lle, ettei aio edistää valtiovarainministeriössä valmistelussa ollutta kotitalouksien tulosidonnaista velkakattoa. Finanssiala ry (FA) pitää ministerin linjausta perusteltuna. Talouden toipuessa pandemiasta on tärkeää, ettei työvoiman liikkuvuudelle aseteta esteitä kiristämällä asuntoluottojen saatavuutta.

Johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila FA:sta toteaa, että valmistelussa olleeseen tulosidonnaiseen velkakattoon liittyy paljon avoinna olevia kysymyksiä, eikä sen edistämiseen ole nyt aihetta. Sen sijaan on panostettava muun muassa positiivisen luottotietorekisterin ripeään käyttöönottoon.

Suomen talous on koronan vuoksi monella tapaa murrostilassa. Uuden, entistä kestävämmän talouskasvun luomiseksi työvoiman ja muiden resurssien jouheva uusjako on tärkeää. ”Velkakatto rajoittaisi ennen kaikkea asuntoluototusta, mikä heikentäisi ihmisten mahdollisuutta muuttaa työn perässä. Tämä puolestaan vaikeuttaisi talouden elpymistä.”

Kotitalouksien ylivelkaantumisen estäminen on tärkeää. Mattilan mukaan nyt pitää keskittyä muihin ylivelkaantumista ehkäiseviin toimiin, kuten ministeri Saarikkokin totesi. FA korostaa erityisesti pika- ja kulutusluottoihin sekä taloyhtiölainoihin liittyvän sääntelyn tarkentamista. ”Ylivelkaantumisen näkökulmasta ongelmat ovat muualla kuin asuntoluotoissa”, Mattila toteaa.

Jäikö kysyttävää

|

Aiheen asiantuntijat